Oud Nieuws
Zaterdag 17 juni 2023
Nationale Archeologie dagen in Heerde
De Nationale Archeologiedagen worden georganiseerd door de Stichting Nationale Archeologiedagen. De Stichting zet zich in om de Nederlandse archeologie toegankelijker te maken voor iedereen, zodat veel meer mensen kunnen genieten van al het leuke en leerzame dat deze spannende wetenschap te bieden heeft. Zaterdag 17 juni is tijdens de nationale archeologie dag bij Villa Jacoba veel te doen. Heel bijzonder is dat de Archeo Hotspot naar Heerde komt, bij de Hotspot kunnen veel activiteiten worden gedaan. Naast het maken van potjes met Veluws landschap, foto’s laten maken met oude kettingen en het namaken van grafheuvels worden er ook lezingen in Villa Jacoba gehouden. Ria ter Velde zal de kinderen helpen met het maken van duimpotjes en natuurlijk is er een bodemvondsten spreekuur. Natuurlijk is het Museum Heerde open en kun je naar de prachtige stenen en fossielen kamer komen kijken en vragen stellen. Het Heerder Museum Villa Jacoba is van 12.00 tot 17.00 uur geopend en is gratis te bezoeken. Meer info www.heerderhistorischevereniging.nl
Heerde van boven
Afgelopen woensdag 19 april 2023 zijn tijdens de jaarvergadering 3 jubilarissen door de voorzitter van de HHV
Nieuwe film van Heerde
Een Oase in het Heerderdal
De geschiedenis van landgoed De Dellen ( 1803 – 2021)
Na vier maanden vertraging, veroorzaakt door de wereldwijde papierschaarste in 2021 in de boekensector, is het boek ‘Een oase in het Heerderdal’ inmiddels te koop! De presentatie werd op 17 maart j.l. gehouden in het Bovenhuis op landgoed De Hooge Heide in Epe, waar het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Peter van den Tweel, directeur – bestuurder Geldersch Landschap & Kasteelen.
Het is een grotere, meer uitgebreide en complete heruitgave van het in 2003 verschenen boek over de geschiedenis van landgoed De Dellen. Dit landgoed was in 1929 de eerste aankoop van Het Geldersch Landschap.
Titel: Een oase in het Heerderdal – De geschiedenis van landgoed De Dellen (1803-2022)
Auteur: Lodewijk Rondeboom sr. / Hardcover: 232 pagina’s, 238 afbeeldingen / full colour
Boekformaat: 24 x 30 cm / ISBN: 9789090343648
€ 32,95
Te koop bij de Heerder Historische Vereniging en bij de lokale boekwinkels
Afscheid vrijwilliger Dien Kamphuis
Na bijna 30 jaar heeft het Heerder Historisch Museum afscheid genomen van Dien Kamphuis. Sinds 1990 is Dien al die jaren als vrijwilliger lid geweest van de kleding werkgroep en heeft o.a. cursussen gevolg bij de het Gelders Erfgoed en bij Riek van der Wulp om zo meer kennis te vergaren over de kledinggeschiedenis en de mutsen die in Heerde werden gebruikt. Ze heeft in de loop van de jaren veel gesproken met mensen die de klederdracht in Heerde nog hebben gedragen en heeft zo een enorme schat aan kennis vergaard. De kledingwerkgroep showde vaak de kleding en Dien vertelde er boeiende verhalen bij. Hiernaast heeft ze veel groepen, zowel jong als oud ontvangen, ze kon dan veel vertellen over de collectie streekdracht en de bijbehorende mutsen die in de Villa getoond worden. Mevrouw Dien Kamphuis is van onschatbare waarde ( geweest) voor de Heerder Historische Vereniging. Helaas heeft ze besloten om nu te stoppen. De Heerder Historische Vereniging is haar veel dank verschuldigd.
Afscheid Tina uit de Bulten als vrijwilliger van de HHV
Donderdag 13 september nam Tina uit de Bulten afscheid als vrijwilliger van de HHV. Het was door een optreden van de kledinggroep van de HHV in 1999 in de Ontmoetingskerk dat Tina in aanraking kwam met het werk van deze groep. Ze werd vrijwilliger bij de HHV en heeft sindsdien aan vele optredens meegewerkt. De streekdracht past bij Tina, zoals bij ieder optreden weer duidelijk was. Naast de optredens hield Tina zich bezig met het in goede, zo origineel mogelijke staat houden van de kledingverzameling van de HHV. Met haar grote kennis van streekdracht en mutsen heeft Tina daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Als geen ander is zij bedreven in het wassen van de mutsen, dat wil zeggen het uit elkaar halen, wassen, stijven, strijken en weer in elkaar zetten. Telkens weer vele uren heel precies werk. Als dank voor al haar jarenlange inzet kreeg ze bloemen en de HHV-pen. We zullen je missen, Tina!
Het monument ter nagedachtenis aan de Kozakken
Het monument ter nagedachtenis aan de Kozakken is vanochtend 8 januari 2018 geplaatst in de haven van Veessen. Met een kraan werd het monument op een sokkel gezet.
In 1813 werd de heerschappij van Napoleon over Europa door het Russische leger beëindigd. Een regiment uit Basjkortostan maakte deel uit van de troepen. Basjkortostan is nu een autonome republiek binnen de Russische Federatie en gelegen aan de voet van de Oeral. Het regiment kwam destijds in het oosten Nederland binnen, bivakkeerde in Wijhe en legde bij Veessen een schipbrug over de IJssel. De manschappen staken in november 1813 de rivier over waarna zij hun tocht via Harderwijk en Muiden vervolgden naar Amsterdam. Vanuit de hoofdstad werden de Fransen vervolgens zuidwaarts gedreven en is Nederland bevrijd.
https://www.destentor.nl/heerde/kozakken-monument-geplaatst-in-veessen~ad1986dc/ foto: Teunis Meijer
Oud-voorzitter Fosca Bosch
Lid in de orde van Oranje Nassau
Afgelopen woensdag 26 oktober is tijdens de vrijwilligers dag onze oud voorzitter Fosca Bosch verrast met een lintje. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.
Mevrouw Bosch-Kruimel ontving de Koninklijke Onderscheiding voor haar jarenlange deskundige inzet voor de Heerder Historische Vereniging. Sinds 1988 heeft ze zich met hart en ziel ingezet voor deze vereniging. Sinds 2001 is ze voorzitter van het bestuur. Mede door haar inzet is het een grote vereniging geworden met meer dan duizend leden. Naast haar voorzitterschap zet ze zich ook op diverse andere gebieden in voor de Heerder Historische Vereniging. Zo is ze redactielid en schrijft ze artikelen, geeft ze lezingen en doet onderzoek naar cultuurhistorie in Heerde. Ook zit ze namens de vereniging in verschillende adviesgroepen van de gemeente. Mede door haar inzet is er zorg voor behoud van de cultuurhistorie in Heerde. Haar kennis van cultuurhistorie heeft ze in het verleden ook buiten Heerde ingezet. Zo heeft ze in de jaren ’70 meegewerkt bij de restauratie van de Nieuwe Kerk in Amsterdam en heeft ze in de jaren ’90 een beschrijving gemaakt van oude panden op Curaçao. Mede hierdoor is Willemstad op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst
Naast deze werkzaamheden heeft ze zich in het verleden ingezet voor de ouderraad van de openbare lagere Brinkschool en als mantelzorger voor haar ouders en schoonouders.
En de Winnaars van de fotowedstrijd “Kasteel Vosbergen” in de zomer van 2015 waren:
Vrijwilliger van het jaar 2013
Zaterdag 7 december was een feestelijke bijeenkomst gepland in het Gemeentehuis van Heerde. De Oorkonde voor de vrijwilliger van het Jaar zal uitgereikt worden door Wethouder Hubert Bögemann aan Fosca Bosch voorzitter van de Heerder Historische Vereniging.
De enige die niet wist dat de prijs aan haar zou worden uitgereikt was Fosca Bosch voorzitter van de vereniging zelf, dus een complete verrassing en toen bleek dat ook al haar familie aanwezig was, was dit een extra mooi moment.
Op de oorkonde staat: “De prijs is toegekend als blijk van waardering voor de inzet en de instandhouding van de Heerder Historische Vereniging”
Na ontvangst van de oorkonde 2013 , de vrijwilligers medaille, het cadeau en natuurlijk de bos bloemen, kreeg ze veel felicitaties van de familie, de mede bestuursleden en andere aanwezigen.
Tessa Scholten ontving de Jeugd vrijwilligers prijs 2013 van de gemeente Heerde.
Koninklijke onderscheiding voor Dhr. en Mevr. Kamphuis
In de trouwzaal van het gemeentehuis van Heerde zijn op 26 april 2013 de koninklijke onderschei-dingen uitgereikt aan Arend en Dien Kamphuis. Beide decorandi zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
De heer en mevrouw Kamphuis-Buitenkamp zetten zich gezamenlijk in voor, onder andere, de Heerder Historische Vereniging en als mantelzorgers. Daarnaast hebben ze zich in in het verleden ingezet voor de vrijwillige brandweer in Heerde. Beide ontvangen voor hun werk deze onderscheiding.