Nieuws

LEZING IN ELBURG

Binnenkort ben ik opnieuw in de buurt voor een lezing waar ik u van harte voor wil uitnodigen!

Voor de Oudheidkundige Verenging Elburg spreek ik op woensdagavond 15 februari vanaf 20:00 uur over de Gelderse krijgsheer Maarten van Rossem.

De lezing zal plaatsvinden aan de Van Kinsbergenstraat 5 (het Nationaal Orgelmuseum) te Elburg.

Maarten van Rossums’ plundertochten door Holland, Brabant en Vlaanderen

“Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”

Hoe financierde Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) de bouw van kasteel Cannenburch? Hoe breidde hij zijn bezit uit in de omgeving van het kasteel? Opzoek naar het antwoord volgen we de Gelderse krijgsheer wanneer hij van 1516 tot 1543 plundertochten onderneemt in Holland, Brabant en Vlaanderen. “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van Van Rossum werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, boden en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.

Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennia lang hield Maarten van Rossem in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Uit kronieken vangen we soms een glimp op van het persoonlijke leed dat hierdoor veroorzaakt werd. Een bezoek van Gelderse soldaten aan het Brabantse Geldrop liep verschrikkelijk af:

‘dat midts de troubelen vanden oorloghe de kercke ende thooren alhier by de Geldersche seer jamerlijck is affgebrandt ende daerinne doodt gebleven over de tweehondert menschen’

Soms vonden de oorlogshandelingen plaats op Veluws grondgebied. De aanval van Van Rossem op ’s-Gravenhage in 1528 is bij velen bekend, de wraak van Karel V minder: in de tweede helft van 1528 viel een legermacht de Veluwe binnen en werden onder meer Elburg en Harderwijk bedreigd. Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.  

 

 

 


Een Oase in het Heerderdal 

De geschiedenis van landgoed De Dellen ( 1803 – 2021)

Na vier maanden vertraging, veroorzaakt door de wereldwijde papierschaarste in 2021 in de boekensector, is het boek ‘Een oase in het Heerderdal’ inmiddels te koop! De presentatie werd op 17 maart j.l. gehouden in het Bovenhuis op landgoed De Hooge Heide in Epe, waar het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Peter van den Tweel, directeur – bestuurder Geldersch Landschap & Kasteelen.
Het is een grotere, meer uitgebreide en complete heruitgave van het in 2003 verschenen boek over de geschiedenis van landgoed De Dellen. Dit landgoed was in 1929 de eerste aankoop van Het Geldersch Landschap.
 
Titel: Een oase in het Heerderdal – De geschiedenis van landgoed De Dellen (1803-2022)
Auteur: Lodewijk Rondeboom sr. / Hardcover: 232 pagina’s, 238 afbeeldingen / full colour
Boekformaat: 24 x 30 cm / ISBN: 9789090343648
€ 32,95
Te koop bij de Heerder Historische Vereniging en bij de lokale boekwinkels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

wapen Heerde


Ledenwerfactie

Geef een lidmaatschap KADO

Geef een jaarabonnement van de Heerder Historische Vereniging cadeau.

Elk nieuwe lid ontvangt een bijzonder welkomstpakket met div. nummers van Heerde Historisch en een prachtig fotoboek van oud Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten.

Als speciale ACTIE ontvangt de aanbrenger van een nieuw lid ook het fotoboek cadeau.

Het abonnement kost € 22,- per jaar en daarvoor krijgt u 4 x per jaar het blad Heerde Historisch.

DUS !!! verras iemand met een lidmaatschap van de HHV

 

Om u verder te informeren over onze vereniging bent u van harte welkom tijdens onze openingstijden (zie hieronder) in Villa Jacoba, Dorpsstraat 55, 8181H N Heerde, of telefonisch op nummer 0578 – 695230.
Voor aanmelding als lid zie het aanmelding formulier HHV 

Ook zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een handje willen helpen bij allerlei activiteiten die door verschillende werkgroepen worden uitgevoerd.
Openingstijden:
dinsdag 10.00 – 12.00 u. en 14.00 – 16.00 u. / donderdag 10.00 – 12.00 u. / vrijdag 14.00 – 16.00 u.
zaterdag 14.00 – 16.00 u.
www.heerderhistorischevereniging.nl
info@heerderhistorischevereniging.nl
Villa Jacoba – Dorpsstraat 55 – 8181 HN Heerde