Nieuws

 

 


Bronsschat uit De Dellen centraal tijdens Archeologiedag in Heerde

HEERDE – Op 1 augustus 1949 zet Epenaar T. de Weerd in De Dellen op Heerder grondgebied zijn spa in de heidebodem om een plantgat te maken. Hij is bosarbeider bij Geldersch Landschap en is belast met de aanplant van douglas. Als zijn spa op iets hards stuit en hij met de hand het obstakel probeert te verwijderen, haalt hij een lange, meer dan een halve meter lange pen naar boven met een grote ronde knop eraan.  Er ligt zelfs nog een tweede naald. De bronzen naalden staan zaterdag 12 oktober centraal in Villa Jacoba in Heerde tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019.

Zulke grote bronzen naalden als die uit De Dellen zijn een zeldzame vondst in Nederland. De originelen liggen dan ook veilig opgeborgen in het Gelders archeologisch depot. Heerder Historisch Museum heeft twee prachtige replica’s, niet van echt te onderscheiden.  Bronstijdbewoners gebruikten de naalden zo’n 2500 jaar geleden bij het vaststeken van kleding. Behalve functioneel waren de naalden ook pronkstuk. Het moet een kostbaar bezit zijn geweest, dat waarschijnlijk alleen hooggeplaatsten zich konden veroorloven. Het museum toont ook andere archeologische vondsten uit eigen gemeente.

Rondom de bronzen naalden spelen zich zaterdag 12 oktober (10-16 uur) bij Villa Jacoba tal van activiteiten af die het publiek, van jong tot oud, laten kennismaken met regionale archeologie. In het museum zijn de kledingnaalden uit de Bronstijd de opmaat voor een kleine tentoonstelling van naalden, spelden, kammen en andere sieraden waarmee Veluwenaren zich in de loop der eeuwen hebben getooid.  

Buiten kunnen bezoekers onder leiding van de geologiewerkgroep KNNV Epe-Heerde van lokaal leem zelf een kraal kneden, versieren en bakken. Of een armbandje maken van brandnetelvezels. Zij kunnen een prehistorisch werpspel spelen en kinderen kunnen al vast beginnen een kleurplaat in te tekenen en te kleuren. Een verteller doet, verspreid over de dag, enkele malen het verhaal van de Bronstijdbewoner, die de bronsschat in de grond stopte. Was hij op de vlucht, ging hij op reis, had hij de naalden gestolen? Waarom moest hij ze verbergen? Wie ooit zelf een bodemvondst deed en wel eens wil weten wat het is, kan het voorleggen aan een kenner. Een in Nederland gevonden zwerfsteen meenemen voor het bodemvondstenspreekuur mag ook.

Villa Jacoba is dat weekend een van de vijf Oost-Veluwse locaties die tijdens de Nationale Archeologiedagen 2019 hun activiteiten aan elkaar rijgen. Gezamenlijk hanteren zij het motto ‘Veluwse Versieringen’. Op alle vijf locaties zijn -vaak eenmalig- bijzondere archeologische vondsten te zien. Overal kunnen bezoekers zelf een sieraad maken, geïnspireerd door wat wordt tentoongesteld. Zij krijgen een leren vetertje om hun creaties aan te rijgen.

Bij Veluws museum Hagedoorns Plaatse in Epe is de tentoonstelling Kamper Zilver inspiratiebron voor het maken van een zilveren hangertje. In kasteel Cannenburch in Vaassen ligt het ‘Kraaltje van Gortel’ te kijk, een rood glazen rolzegeltje, dat nagemaakt kan worden. In museum Coda in Apeldoorn laat  de gekleurde kralen uit de Merovingische tijd zien, gevonden bij recente opgravingen bij paleis Het Loo; van papier maken bezoekers daar ook zo’n kraal. Op Het Leesten bij Ugchelen wordt de bronsschat van Bruggelen getoond en laat een bronssmid zien hoe brons wordt gegoten; bezoekers gieten er zelf een hangertje van tin. Daarnaast zijn op de vijf locaties uiteenlopende andere activiteiten. Kijk op www.archeologiedagen.nl. Alle activiteiten i.k.v. de Archeologiedagen zijn kosteloos.


 


OPENING expositie “Cafés in Heerde”

10 oktober 2019 om 16.00 uur

Café Dijkgraaf - Eperweg

 

 


Dien Kamphuis ontvangt een bloemetje van Voorzitter Dick de Witte

 

afscheid vrijwilliger Dien Kamphuis

Na bijna 30 jaar heeft het Heerder Historisch Museum afscheid genomen van Dien Kamphuis.  Sinds 1990 is Dien al die jaren als vrijwilliger lid geweest van de kleding werkgroep en heeft o.a. cursussen gevolg bij de het Gelders Erfgoed en bij Riek van der Wulp om zo meer kennis te vergaren over de kledinggeschiedenis en de mutsen die in Heerde werden gebruikt. Ze heeft in de loop van de jaren veel gesproken met mensen die de klederdracht in Heerde nog hebben gedragen en heeft zo een enorme schat aan kennis vergaard. De kledingwerkgroep showde vaak de kleding en Dien vertelde er boeiende verhalen bij. Hiernaast heeft  ze veel groepen, zowel jong als oud ontvangen, ze kon dan veel vertellen over de collectie streekdracht en de bijbehorende mutsen die in de Villa getoond worden. Mevrouw Dien Kamphuis is van onschatbare waarde ( geweest) voor de Heerder Historische Vereniging. Helaas heeft ze besloten om nu te stoppen. De Heerder Historische Vereniging is haar veel dank verschuldigd.


Afscheid Tina uit de Bulten als vrijwilliger van de HHV

Donderdag 13 september nam Tina uit de Bulten afscheid als vrijwilliger van de HHV. Het was door een optreden van de kledinggroep van de HHV in 1999 in de Ontmoetingskerk dat Tina in aanraking kwam met het werk van deze groep. Ze werd vrijwilliger bij de HHV en heeft sindsdien aan vele optredens meegewerkt. De streekdracht past bij Tina, zoals bij ieder optreden weer duidelijk was. Naast de optredens hield Tina zich bezig met het in goede, zo origineel mogelijke staat houden van de kledingverzameling van de HHV. Met haar grote kennis van streekdracht en mutsen heeft Tina daar een belangrijke bijdrage aan kunnen leveren. Als geen ander is zij bedreven in het wassen van de mutsen, dat wil zeggen het uit elkaar halen, wassen, stijven, strijken en weer in elkaar zetten. Telkens weer vele uren heel precies werk. Als dank voor al haar jarenlange inzet kreeg ze bloemen en de HHV-pen. We zullen je missen, Tina!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Het monument ter nagedachtenis aan de Kozakken is vanochtend 8 januari 2018 geplaatst in de haven van Veessen. Met een kraan werd het monument op een sokkel gezet.

In 1813 werd de heerschappij van Napoleon over Europa door het Russische leger beëindigd. Een regiment uit Basjkortostan maakte deel uit van de troepen. Basjkortostan is nu een autonome republiek binnen de Russische Federatie en gelegen aan de voet van de Oeral. Het regiment kwam destijds in het oosten Nederland binnen, bivakkeerde in Wijhe en legde bij Veessen een schipbrug over de IJssel. De manschappen staken in november 1813 de rivier over waarna zij hun tocht via Harderwijk en Muiden vervolgden naar Amsterdam. Vanuit de hoofdstad werden de Fransen vervolgens zuidwaarts gedreven en is Nederland bevrijd.

https://www.destentor.nl/heerde/kozakken-monument-geplaatst-in-veessen~ad1986dc/

foto: Teunis Meijer


Oud-voorzitter Fosca Bosch

Lid in de orde van Oranje Nassau

Burgemeester Inez Pijnenburg overhandigd het lintje en de bloemen

Burgemeester Inez Pijnenburg overhandigt het lintje en de bloemen

Afgelopen woensdag 26 oktober is tijdens de vrijwilligers dag onze oud voorzitter Fosca Bosch verrast met een lintje. Ze werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw Bosch-Kruimel ontving de Koninklijke Onderscheiding voor haar jarenlange deskundige inzet voor de Heerder Historische Vereniging. Sinds 1988 heeft ze zich met hart en ziel ingezet voor deze vereniging. Sinds 2001 is ze voorzitter van het bestuur. Mede door haar inzet is het een grote vereniging geworden met meer dan duizend leden.
Naast haar voorzitterschap zet ze zich ook op diverse andere gebieden in voor de Heerder Historische Vereniging. Zo is ze redactielid en schrijft ze artikelen, geeft ze lezingen en doet onderzoek naar cultuurhistorie in Heerde. Ook zit ze namens de vereniging in verschillende adviesgroepen van de gemeente. Mede door haar inzet is er zorg voor behoud van de cultuurhistorie in Heerde.
Haar kennis van cultuurhistorie heeft ze in het verleden ook buiten Heerde ingezet. Zo heeft ze in de jaren ’70 meegewerkt bij de restauratie van de Nieuwe Kerk in Amsterdam en heeft ze in de jaren ’90 een beschrijving gemaakt van oude panden op Curaçao. Mede hierdoor is Willemstad op de Unesco Werelderfgoedlijst geplaatst

Naast deze werkzaamheden heeft ze zich in het verleden ingezet voor de ouderraad van de openbare lagere Brinkschool en als mantelzorger voor haar ouders en schoonouders.

lid van de orde van Oranje Nassau

lid in de orde van Oranje Nassau


wapen Heerde


Ledenwerfactie

Geef een lidmaatschap KADO

Geef een jaarabonnement van de Heerder Historische Vereniging cadeau.

Elk nieuwe lid ontvangt een bijzonder welkomstpakket met div. nummers van Heerde Historisch en een prachtig fotoboek van oud Heerde, Wapenveld, Veessen en Vorchten.

Als speciale ACTIE ontvangt de aanbrenger van een nieuw lid ook het fotoboek cadeau.

Het abonnement kost € 22,- per jaar en daarvoor krijgt u 4 x per jaar het blad Heerde Historisch.

DUS !!! verras iemand met een lidmaatschap van de HHV

 

Om u verder te informeren over onze vereniging bent u van harte welkom tijdens onze openingstijden (zie hieronder) in Villa Jacoba, Dorpsstraat 55, 8181H N Heerde, of telefonisch op nummer 0578 – 695230.
Voor aanmelding als lid zie het aanmeldformulier HHV.

Ook zijn wij op zoek naar nieuwe vrijwilligers die een handje willen helpen bij allerlei activiteiten die door verschillende werkgroepen worden uitgevoerd.
Openingstijden:
dinsdag 10.00 – 12.00 u. en 14.00 – 16.00 u. / donderdag 10.00 – 12.00 u. / vrijdag 14.00 – 16.00 u.
zaterdag 14.00 – 16.00 u.
www.heerderhistorischevereniging.nl
info@heerderhistorischevereniging.nl
Villa Jacoba – Dorpsstraat 55 – 8181 HN Heerde

Ledenwerving 2016