Ruim 45 jaar! Voor de lokale en regionale historie van de gemeente Heerde.
Gastenboek
U wordt hierbij van harte uitgenodigd om een reactie in dit gastenboek achter te laten, of te reageren op een eerder bericht.
116 Comments on “Gastenboek”
Wij zijn geboren aan de Kasteelweg 1? Een soort van oud boerderijtje dat van Nakke {de kolenboer}was met wat schuren erbij. t/o ons was Hulzebos winkel/bakkerij. Daar weer t/o grote wat iets dieper liggende boerderij waar ik altijd een vrouw zag met knipmuts op. Verder zo rondgaande een rijtje nieuwbouwhuisjes waar de familie Sellis woonde t/o fam: Brummel. Ook een fam: uit dat rijtje nieuwbouw
weet ik dat naar Canada gingen emigreren. Dat is mijn herinnering. Graag zou ik daar van dat oude boerderijtje en {het plekje} een foto willen zien!> Wie oh wie heeft misschien wat van een foto o.i.d. en omgeving?. m.v.g. Tonia Koopman {Annie}.
We hebben bij HHV een grote verzameling van foto’s , daar kun je op donderdag morgen al eens navraag komen doen, dan zijn de foto specialisten wel aanwezig.
Dag Ruud,
Ik ben voor je aan het zoeken geweest, maar naast de vermelding in het boek van Dirk Otten geen locatie kunnen vinden. Zie de veldnamen in Heerde op blz 116, de vermeldingen in de oude archieven van de Pijperij/Pieperije inderdaad in Hoorn.
Nu heb ik altijd nog de wens om alle boerderijen en landhuizen in Heerde te kunnen lokaliseren, dus dit zal er eentje worden. Misschien kun je aan de hand van de wel bekende locaties van een boerderij , de ligging localiseren. De oude ambtenaren gingen immers van boerderij naar boerderij en tekenden dan ea op voor de belastingen bijvoorbeeld, zo kun je een aanwijzing vinden waar je moet zijn.
Mocht je meer willen weten kun je me via HHV mailen. Ben wel benieuwd wat je al verder weet.
Hallo, ik ben bezig met de stamboom Rorije, nu vind ik veel Rorije’s die in het buurtschap Aschendorp geboren zijn. Waar ligt dat buurtschap, kom het op oude kaarten niet tegen tot nu toe??
we hebben een complete genealogie van familie Rorije beschikbaar inclusief achtergrond. Assendorp ligt ten oosten van Heerde. De boerderij de Rorije ligt aan de Broekstraat Heerde.
As(s)chendorp (Heerde) – wie weet wat en waar dit is/lag ?
Bij genealogisch onderzoek zijn er mensen te vinden die geboren, gedoopt of gehuwd zijn in deze plaats – zie bijv. de zoekresultaten bij Google.
Deze website geeft geen zoekresultaat; Wikipedia Heerde niet, Google Maps niet (ook niet door bij sterke vergroting over de kaart te ‘scannen’), visitheerde.com onder de kop Geschiedenis niet, zelfs het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden (van der AA, 1844) levert geen resultaat (niet bij Heerde, en niet bij As(s)ch…). Dat de wijk Assendorp bij Zwolle bedoeld is lijkt onwaarschijnlijk.
Wie weet meer?
Assendorp is inderdaad een klein buurschap in de polder van Heerde. De Assendorperstraat loopt erdoor. In het boek van Dirk Otten over de Heerder Veldnamen wordt beschreven dat Assen afkomstig is van esen een boomsoort dat het goed doet in natte gebieden. Op de kadasterkaart van 1832 wordt Assendorp al vermeld. Maar het is veel ouder qua benaming.
Ik ben op zoek naar nakomelingen van 2. Lubbertus Rakhorst, geb. 21 jul 1859 in Heerde, ovl. 10 sep 1933 in Heerde.
Hij woonde van 1896 tot ongeveer 1915 in Vriezenveen en was daar huisarts. Hij woonde van 1902 tot ongeveer 1915 in het huis dat ik momenteel bewoon. Ik ben erg benieuwd of er nog gegevens, foto’s e.d. in het bezit zijn van de familie.
Kunt u mij verder helpen?
Ik ben in het bezit van een foto uit waarschijnlijk 1931 van klas 5 van een lagere school uit Heerde. Mijn schoonmoeder – Aaltje Johanna Dekker (Annie, 1920-2021) staat op deze foto. Mijn schoonmoeder woonde als meisje aan de Marktstraat en is getrouwd met Willem de Groot (een broer van Johan de Groot, een van de oprichters van Heerde Historisch). Ik heb een scan gemaakt van de foto, die ik graag naar U opstuur via email. Ook kunt U de originele foto krijgen voor het archief.
Ik hoor graag van U.
Groeten en fijne feestdagen.
Hans van der Veer
Hallo, Bij het opruimen vonden wij een exemplaar van: JUBILEUM-UITGAVE 12 1/2 jaar Veluwsch-Dichter-Zanger Liedjes uit het boerenleven. JAN VAN RIEMSDIJK.
Met pen erop geschreven: 1931. Het is in slechte staat, kennelijk veel gebruikt. 100 blz.
Kent u het? Hebt u het in uw collectie of wilt u het van mij hebben? We horen het graag.
Dag Laurens,
Het toeval wil dat onze archivaris het boekje kwijt is. Dus we willen heel graag het boekje weer toevoegen aan ons archief.
Kunnen we daar contact over hebben.
Met hartelijke groet,
Henk Osinga
PR HHV pr@heerderhistorischevereniging.nl gsm 0654702602
Ik ben voor iemand die (militaire) ansichtkaart verzameld (en graag het verhaal daarachter wil weten) de herkomst van één van de kaarten aan het onderzoeken.
Maar bij deze heb ik wat meer hulp bij nodig omdat er weinig gegevens op staan. De kaart is verstuurd door vermoedelijk een militair vanuit Wijk bij Duurstede in 1940. De geadresseerde is: Mej. H Beekman (vermoedelijk Henni) p/a W. Beekman, Zwolseweg B92, Heerde. Wie kan mij iets op weg helpen over deze personen (achternaam is vrij algemeen) of kan mij iets vertellen over het adres net vreemde huisnummer zodat ik daarmee mijn zoektocht voort kan zetten.
hallo D. Strijbos,
wat het huidige huisnummer betreft van het vroegere huisadres aan de Zwolseweg B92
raad ik jou aan Gerrit Kouwenhoven van het streekarchief Epe te benaderen
groet
Kees van Boven inwoner van Heerde
Dik D.
Hallo D. Strijbos
Een Henni Beekman verblijft in verzorgingshuis Brinkhoven te Heerde.
Vermoedelijk een dochter van W. Beekman Zwolseweg b92.
Misschien een spoor in de zoektocht.
Vr. gr. Dik D.
Hallo, kan het adres op die kaart niet Zwolseweg 69 zijn? daar woonde ook W. Beekman, en die had een dochter die Hennie heette. staat er een afzender op?
Groet,
Brigitte
Ik zoek informatie of foto’s van mijn overgrootvader Evert willem Nijboer, hij is gestorven in 1982. Woonde bij zijn dochter en schoonzoon in Heerde aan de Zwolseweg 92. Hij werkte onder meer in de steen fabriek, zijn daar ook nog archieven van?? Ik wil zo graag een foto van mijn favoriete opa en zijn hondje Trixie
Ik weet dit nog heel goed want ik woonde aan de andere kant van de Zwolseweg nummer 73 ik ben de jongste zoon van Jan en Dina Kommer.
Ik weet het nog goed dat hondje Trixie ik zie hem nog zo lopen.
Ik heb nog veel foto,s van mijn ouders en van de buurt daar zal even kijken wat hier bij zit.
Gerrit Kommer
0650634463
Beste lezers,
Omdat ik mijn jeugd in Heerde heb doorgebracht in de jaren 50 leek het mij leuk om dat gedeelte uit mijn biografie dat aan deze periode is gewijd met jullie te delen.
Lijkt mij leuk als er reacties komen op mijn verhaal!
Ik hoop overigens nog steeds dat er ooit nog een keer een reùnie komt van de voormalige Openbare Lagere School aan de Stationsstraat-Brinkweg.
In november 1953 verhuisden we naar Heerde. Vader werd daar benoemd als directeur (6e klas) van het postkantoor aldaar. Een hele overgang van de stad Den Haag naar een dorp op de Noord-Veluwe. Aangezien bijna niemand over een auto beschikte in die tijd en wij dus ook niet gingen we met het hele gezin met de verhuiswagen mee. Als 6-jarige vond ik dat best spannend. Ik herinner me nog een kettingbotsing onderweg, gelukkig met geen gevolgen. Alleen moeder vloog met de kleine Toni (8 maanden oud!) tegen de voorruit.
Het was een hele overgang: van een portiekwoning in Den Haag naar een heel groot vrijstaand huis (ambtswoning) aan de Dorpstraat nr. 47 in Heerde.
Het vergde voor mij persoonlijk nog wel wat aanpassing: van de grote stad Den Haag naar een dorp op de Veluwe. In het begin werden we nogal eens gepest met “stadse mensen”. Dat gebeurde in die tijd nog. Nu niet meer voor te stellen.
We woonden in een kast van een huis aan de Dorpstraat 47 tevens het lokale PTT-kantoor. Het huis was onderkelderd en in die ruimte herinner ik me nog de planken met enorme hoeveelheden goudreinetten en weckflessen met snijbonen, peren etc. die mijn moeder inmaakte. Dat werd door veel mensen nog gedaan in die tijd.
Voor mijn gevoel waren de winters in die jaren vijftig nog streng met heel veel sneeuw. Er werden door (vooral de moeders) sledetochten op de “Renderklippen”(natuurgebied) georganiseerd met soms wel een sliert van zo’n 6-8 sleden achter elkaar, de kinderen erop.
De lagere school stond aan de Stationsstraat, vlak bij mijn huis want wij woonden in de dienstwoning van het voormalige postkantoor aan de Dorpsstraat nr.47. Tegenover bevond zich de villa “Welgelegen”. Van mijn klasgenoten herinner ik mij nog Dick Mondria, Jan Rorije, Ina van Engelenburg, Marjan v.d. Koot, Dientje Veldhuyzen, Roelof v.d. Beek. Van de leraren: meester Waanders, juffrouw Vis, meester v.d. Koot (hoofd v.d. school).
De spelletjes die we op het schoolplein deden bestond uit het in piramidevorm bouwen van een stapel knikkers die je vanaf een afstand moest zien te raken. Ik heb deze vorm van knikkeren later nooit meer terug gezien.
De strenge winter van 1954-1955 herinner ik mij goed vanwege het dichtvriezen van de IJssel. We gingen naar Veessen om te zien hoe auto’s over het ijs naar de overkant (Wijhe) reden!
’s Zomers waren we vaak te vinden op de “Oldenbelt” aan de Kerkdijk tussen Heerde en Veessen waar de familie Bisschof-Tulleken woonde: vader Karel (chronisch aan bed gekluisterd vanwege ms), moeder Jopie en dochter Josien. De “Oldenbelt” was een historische buitenplaats met een grote oprijlaan, grasveld omzoomd door hoge bomen en aangrenzend een boomkwekerij.
Oom Karel had vanwege zijn ziekte en daardoor de onmogelijkheid zichzelf voort te bewegen een invalidewagen. uiteraard ongemotoriseerd want dat was in de jaren 50 nog niet in zwang.
Met deze invalidewagen crossten we regelmatig over het landgoed en door de kwekerij. Ook bouwden we hutten in het bos. Zwerven door de boomkwekerij tot we aan de Wetering kwamen wat de grens was.
We konden ons daar heerlijk vermaken.
Vriendjes die ik in die tijd had waren Dick Mulder (zoon van de dokter), Joop Melisie (zoon van een “diender”, bijnaam `Melisie van de Polisie`), Dicky Mondria (zoon van de “kuper” aan het einde van de Langeslag) en Jan en Jaap Rorije (van de kapper aan de Bonenburgerlaan).
Ook kwam ik nogal eens bij Jaap Römer aan de Zwolseweg.
Televisie was er nog niet in die tijd. Alleen bij de lokale radiohandel (van Aarst aan de Bonenburgerlaan) hadden ze een t.v. waar je tegen betaling van 10 cent in de huiskamer belangrijke uitzendingen kon zien. Ik herinner mij een voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk met als spelers Abe Lenstra (N)en Ernst Happel(O) ergens midden jaren 50.
Van de onderwijzers op de lagere school herinner ik me Meester Waanders (sloeg nog regelmatig met een lineaal op je vingers!), juffrouw Wezendorp, juffrouw Vis en hoofd van de school Meester v.d. Koot.
In 1960 kwam het voor elk kind belangrijke moment: het verlaten van de lagere school en dus het vertrouwde dorp met de omgeving. Ik was bestemd om een middelbare opleiding te volgen aan de Rijks Hogere Burger School aan de Turfmarkt in Zwolle. Ik ben slechts 1 jaar op deze school gebleven omdat mijn vader een aanstelling kreeg als postdirecteur in Zevenaar (kantoor 6e klas
Hallo,
Mijn betovergrootvader ging in 1892 met het SS Rotterdam nr 2 naar America als emigrant. en werd opgevangen in de staat Montana stadje Bozeman door dominee Wormser.
In zijn dagboek wordt dominee Dennink of Deunink uit Heerde genoemd.
Weet u hier iets over?
Geboren in 1839 in Aardenburg.
Oorspronkelijk was deze voorganger opgeleid bij de theologische opleiding van de afgescheidenen in Kampen (gesticht door ds. Brummelkamp), maar daar zakte hij in 1874 voor zijn literair examen. Daarna zien we hem terug als evangelist in de kringen van ds. Witteveen en zijn Zendingskerk in Ermelo. Hij komt aan het werk in de Zeeuwse dorpen Bruinisse en Yerseke.
Bij zijn komst naar Heerde in 1884 weigert hij een handtekening te zetten onder de ‘drie formulieren van enigheid’. Dat was tot dan toe wel de gewoonte in afgescheiden-kringen. De gemeente accepteert deze weigering en neemt daarmee voorgoed afscheid van dat gebruik. In 1892 vertrekt ds. Deuninck naar Amerika. Over zijn functioneren is niet al teveel bekend. Wel schijnen er allerlei zaken rondom financiën gespeeld te hebben. Of dat zijn vertrek overzee gestimuleerd heeft…… wie zal het zeggen?
Google is (soms) your friend 🙂
Dag Gerrit,
Engelmanskamp is de naam die al voor 1900 voor dat gebied werd gebruikt.
in 1915 werd 67 ha bos en heide geveild tussen de Elburgsche zandweg en het rijwielpad naar landgoed De Dellen. J.A. Laan uit Wormerveer werd eigenaar en kocht het voor 10.100 gulden
Dus de naam bestaat al heel lang voor deze plek
Groet.
HHV
Bedankt voor de snelle toezending van het kwartaalblad ‘Heerde Historisch’ nr. 148
over de oude Emmaschool (1906-1978), de school die mij dierbaar is, vooral wat betreft de mensen, die er in de jaren 1965 t/m 1967 werkten. Ik vind ze terug op de foto’s.
Goedendag ,
Graag zou ik willen weten wanner de ruilmiddagen zijn van de plaatjes van het album Oud Heerde van Jumbo .
Bij voorbaat dank en groeten van Anneke Lentzen
Dag Maikel, Ik denk je het snelste antwoord kunt vinden bij het Streekarchief in Epe. Archivaris Gerrit Kouwenhoven kan je vast verder helpen. Gerrit weet veel van de geschiedenis van Veessen.
Hendrik Dul (1853-1947) heeft het gekocht in 1887. Hij ligt samen met zijn vrouw Johanna Gelderman begraven in Veessen. Een van hun kinderen is mijn opa Jan Dul die daar waarschijnlijk is geboren en opgegroeid.
Een mooie website, maar hebt u ook een e-mailadres? Ik heb nl een oud kwartetspel over beroepen gevonden, uitgegeven door De Klok. Ik heb er een foto van gemaakt, maar kan die niet aan u toesturen. Hebt u interesse, dan verneem ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Ton Stege, oud-inwoner van Heerde
In het menu vindt u de optie Contact. Als op Contact klikt vindt u daar de diverse contactmogelijkheden, waaronder e-mailadressen. Eventueel klikt u 2 maal op Contact wanneer u niet meteen de gewenste informatie ziet.
Een kleine twee jaar geleden hebben mijn man en ik het rietgedekte boerderijtje gekocht dat aan de Werverdijk in Wapenveld staat schuin tegenover het oude gemaal. Heel graag zou ik over de geschiedenis van dit boerderijtje leren en/of oude foto’s zien. Kan iemand mij hiermee helpen of vertellen waar ik deze informatie kan vinden?
Dag Marijke, Ik zal het doorgeven aan de vrijwilligers van de HHV. Je hoort zsm van ons.
Wat is het huisnummer van de Werverdijk en weten jullie wie de bewoners waren.
Mijn naam is Jurrie Mondria en ben vandaag ook lid van de vereniging geworden.
Ik ben geboren aan het Langeslag 39 op 14 november 1939
In 1965 ben ik getrouwd en in Zwolle gaan wonen.
Mijn vader had als beroep kuiper.
Na de MULO in Epe ben ik in 1956 als loketambtenaar bij de PTT gaan werken.
In 1975 ben ik vakbondsbestuurder bij de ABVAKABO FNV geworden tot aan mijn VUT in 2000.
Dag Jurre,
Van harte welkom bij de Heerder Historische Vereniging.
Zoals je weet ben je welkom in Villa Jacoba voor alle vragen over de geschiedenis van de gemeente Heerde.
Op donderdag morgen zijn de meeste vrijwilligers aanwezig zodat je ze ook persoonlijk kunt spreken.
Met hartelijke groet.
Hallo Jurrie. Graag wil ik even reageren op je mededeling in Gastenboek. Mijn naam is Ad Voskamp. Ik woon sinds 2006 na mijn pensionering in Kleef samen met mijn vrouw; onze kinderen wonen in Groesbeek en Arnhem.
Waarom ik reageer? Ik ben de kleinzoon van Grada en Roelof Dalhuisen (voor zover ik me herinneren kan moesten jij en je zus Jannie daar oom en tante tegen zeggen), die destijds op de Schotkampseweg woonden. Ik heb vroeger zo mogelijk elke vakantie daar gevierd en denk hieraan nog altijd met onnoemelijk veel plezier aan terug. Mijn opa Roelof is al jong in 1952 overleden; ik was toen 9 jaar oud. Later is mijn oma verhuisd naar een bejaardenwoning in Heerde en vlak voor haar overlijden in 1980 naar een bejaardenhuis in Duiven, waar wij toen ook woonden.
Ik benieuwd, hoe jouw leven en dat van de andere leden van het gezin, waarin je opgegroeid bent verder is verlopen. Mij is alleen ter ore gekomen, dat je moeder (voor mij tante Dien) destijds is overleden. Misschien hoor ik nog een keer wat van je.
Hartelijke groeten van Ad Voskamp
Hallo Jurrie, een vraagje… nog familie van Mondria die in de stationsstraat een verfwinkel hadden? ze hadden iig een zoon die Jur of Jurr genoemd werd!
Mijn vader, Dieks Visser, ( Dieks de Bode ) was in de dertiger jaren van 1900 dirigent van de Mondorgelvereniging “Harpe Davids” te Wapenveld. In 1938 (?) is deze mondorgelclub met een bus naar schiphol geweest. Heeft iemand foto’s van deze reis ?
Ik doe onderzoek naar een vermeende V1 baan op de Filipse berg.
Heeft iemand echte aanwijzingen dat die daar ook gelegen heeft.
Er is in 1944 wel een groot bosgebied gekapt, maar dat is bijna 30 maal groter als wat nodig is voor een V1 baan!
Waarom het gebied gekapt is, kan ik ook niet achterhalen!
Ik heb inmiddels vastgestel dat er op de Flipseberg, nooit het gebied gekapt is voor de aanleg van een V1 baan, de houtkap is al eind 1940 begonnen en heeft geduurd tot in 1941.
Dit ging om de stammetjes van de Dennenbomen, deze zijn gebruikt om tank onderkomens te bouwen op de Wezesche heide.
Mijn oma kwam uit Heerde. Haar naam is Geertruida Jacoba de Graaf. Ze is geboren in 1914. Dochter van Jacob de Graaf en Berendina Berends. Jacob de Graaf is overleden in 1923. Uit de verhalen heb ik begrepen dat haar moeder Berendina werkte in een slagerij aan de spoorstraat in Heerde. Zou iemand mij daar informatie over kunnen geven?
Dag Colette
Om te beginnen er is en was geen Spoorstraat in Heerde maar misschien bedoelt ze de Stationsstraat daar was rond 1920 de slagerij van Vergeer maar of zij daar gewerkt heeft weet ik niet en zou ook niet weten aan wie je dat kunt vragen zover ik weet leeft en woont er geen Vergeer meer in Heerde. Dus kunnen we je helaas niet verder helpen.
Wat doet Vergeer in het verhaal? Ok, er woonde een Piet Vergeer naast de Spikke… daar hebben ze later in de voortuin een 2 onder 1 kap neergezet!
Piet Vergeer werkte bij de spoorwegen en was in de oorlog helaas een NSBer… zijn vrouw (naam weet ik niet) is later verhuisd naar Dieren en inmiddels overleden!
Volgens mij hadden ze 1 zoon die Wim heete, hij werkte als fotograaf in het pand tussen de Hema en Chinees restaurant de pand… Jaren terug heeft hij zelfmoord gepleegd.
Met het “fout” zijn van zoon Piet viel het wel mee…nooit een vlieg kwaad gedaan. Hij was getrouwd met Jo Kluwen. Ze werkte bij Crezee, een stoffen en modezaak vooraan d Oude Hoek. Later kwam Wouter Tol daar met een bank. Jo woonde aan de Langeslag bij haar moeder, mevrouw Kluwen. Die kwam oorspronkelijk uit Veessen meen ik me te herinneren. Het was oorspronkelijk een schippersfamilie. Opvallend was dat tegenover het pand van slager Vergeer de naar de straat gekeerde muur in bruine steen de letters KOEL CEL ingemetseld kreeg. Het pand stond tegenover de openbare school. Ik heb wat naar die letters `koel cel` zitten kijken, zo in de trant van`is het nou nog geen 4 uur`. Dan konden we naar huis. Ik hield niet zo erg van de school en behoorde dan ook niet tot de beste leerlingen…
Nogmaals zoals ik hierboven al aan gaf, ik kan me niet herinneren dat er een slager was met de naam Vergeer, wel v Brussel
Er was wel degelijk een slager Vergeer aan de stationsstraat waar nu de Spikke is .Na Vergeer kwam daar slager Brusse in die tijd woonde ik zelf ook aan de Stationsstraat mijn vader had daar een bakkerij.En na is daar een soort supermarktje gekomen van de fam.Langenberg die ook de diepvries cel had en die werd verhuurd aan allerlei winkelier maar ook particulieren.Ik moest daar iedere keer dingen van mijn vader ophalen en dan zag ik daar ook vaak wildezwijnen en reeen liggen
Piet Vergeer woonde schuin tegenover de Spikke, dat is juist. Piet zelf was geen NSB-er maar zijn vader had wel sympatieen in die richting. Nooit iets gehoord van kwalijke activiteiten. Hij is kort na de oorlog getrouwd met Jo Kluwen. Haar moeder woonde aan de LANGESLAG, tegenover Aaltje Post. Jo Kluwen was werkzaam bij Crezee, vooraan de Bonenburgerlaan. Later kwam Wouter tol daar met zijn bank. Ik heb allen persoonlijk gekend. Ik vind dat men voorzichtiger moet zijn met het op plakken van de kwalificatie NSB-er.
In mijn vorige mail is aangegeven dat ik graag een foto van Huize ‘Marialust’ uit Heerde ontvang.
Bij verder googelen op internet stuitte ik op ‘Landgoed Marialust’ bij Apeldoorn. Is mijn gevraagde en ‘Landgoed Marialust’ bij Apeldoorn een en dezelfde? Ik kan het mij niet voorstellen. Zo ja, dan duikt er een interessante geschiedenis op.
Onze schoonzoon draagt de fam. naam van Apeldoorn. Hij is een regelrechte afstammeling van Maas van Apeldoorn . Volgens de genealogie van Piet Heres was Maas van Apeldoorn was ca. 1780 eigenaar van ‘Marialust’ in Heerde. Is daar nog een goede foto van? Tevens vertelt genoemd document dat het huis het wapen droeg van de Deventer-tak van deze fam. Weet U ook of deze tak terug aan de Deventer-tak gelieerd was? Graag wil ik ook een foto van ‘Marialust’uit Heerde.
Leuk om te zien dat jij de stamboom van de van Daalens zover uitgezocht hebt. Ik vind een abonnement bij mymeritage te duur, maar ik ben wel wat meer te weten gekomen van mijn voorouders. Bedankt daarvoor!
Beste heemkundigen, Ooit doorsneed de Baronnenlijn uw dorp: de spoorweg Apeldoorn – Hattemerbroek. De spoorweg kruiste de Elburgerweg, ten zuiden van de zeepfabriek De Klok. Ter plaatse zou volgens sommige bronnen een wachter de spoorbomen hebben dichtgedraaid bij nadering van een trein. Daar zou ook een wachterswoning 10a hebben gestaan. Wie kan hierover nadere informatie geven?
Vanmiddag de quilt expositie bezocht,werd hartelijk ontvangen met een kopje thee.Geweldig!!!!
De gastvrijheid was opvallend.
Wat mij opviel was de mooie inrichting van de expositie,in kerstsfeer en prachtige details,de mooi wit gespoten koffers en de lijsten van steigerhout hadden een duidelijk toegevoegde waarde.
Doordat ik begonnen ben met het uitzoeken van mijn stamboom, kwam ik er achter dat ik o.a. afstam van de familie Bijsterbosch/Dengerink uit Heerde. Zelf woon ik in het westen van Nederland en ben er nu achter dat de voorouders van mijn vaderskant uit Gelderland en Groningen komen.
Ik had hier een vraag over mijn voorouders uit Heerde en heb een mail gezonden. Gisterenavond kreeg ik een mail terug en blijken er foto’s te zijn van mijn betovergrootouders en mijn over-overgrootouders. Hoe bijzonder is dat ? Dit had ik niet kunnen bedenken toen ik begon met mijn stamboom.
Hartelijk bedankt, ik kom zeker eens langs met mijn vader.
Ik kreeg op my heritage een melding dat jij een bevestiging vraagt Ik ben geen betalend lid van deze club. Ik vind het te duur. Wel ben ik een kleinzoon van W.A. Askamp 1886 en een achter kleinzoon van W.A. Askamp ( 1863). Beide opa’s heb ik goed gekend. Ikzelf doe niet veel aan stamboom onderzoek maar mijn opa (1886) wel ik heb dan ook heel veel gegevens en foto’s van de Askampen. Leuk misschien om te weten dat Rinus Gerritse van de Golden Earring ook van de Askampen is. Groeten peter (peter@arboleeuw.nl)
Volgens gegevens van onze stamboom zijn wij nu bij Marten van de Beek (Teunissen).Hij trouwde met Gergjen Tijmens 21-8-1768 en kregen 6 kinderen waarvan Tiemen Martens geboren 30-7-1774 onze lijn Westhof is. Tiemen kreeg een zoon Jan in 1800 en hij heeft de naam Westhof aangenomen.Nu zou ik graag willen weten of Marten ook in Heerde geboren is.Volgens doopboek Heerde komt hij daar niet in voor.
Dag Elly,
Alles is opgezocht door Arend Kamphuis in het archief van de HHV.
Marten van de Beek is in Heerde geboren.
We hebben een uittreksel van het geboorteboek.
Hij is geboren op 18 augustus 1734 in Heerde, door zijn moeder Aaltje Jacobs aangegeven, vader niet bekend.
We hebben ook een uittreksel uit het trouwboek , Marten is op 29 juli 1768 getrouwd in Heerde. Kopieën kan ik je sturen. Graag mail adres.
Goede morgen,
Kan het zijn dat Aaltje Jacobs (moeder van Marten Teunis) een kind is van Teunis Jacobs en Gerberg Lubberts geboren 11-11-1708?
en was Aaltje getrouwd?
Groeten Elly
Leuk om weer eens even Heerde uit mijn tijd terug te zien. Ik ben in 1945 op de Elburgerweg 1 a geboren. Ik ben in 1963 naar Rotterdam verhuisd 1973 naar Oostkapelle Zeeland 1998 naar Brabant een aantal jaren tussen Nederland en Spanje gependeld en nu al weer 10 jaar in Spanje. Ik ken maar 1 persoon op deze site, denk ik maar herken op de fotos van Heerde alles. Mijn zus woont nog wel altijd in Heerde. Wie kent mij nog als Bertus Verhage? Of mijn doopnaam Jakobus Lambrecht Verhage.
Dag Bertus,
Arend Kamphuis is op zoek geweest in het archief van de HHV. hij kan je zelf niet herinneren maar wel hebben we een foto van je ouders gevonden.
Foto gemaakt rond de Bevrijdingsdag 1945 aan de Elburgerweg onder de ereboog. Vader en moeder staan daar met 2 dochters , foto zit in het archief van de HHV.
Hallo, prima website… jammer alleen dat bij de foto’s vaak niet vermeld staat waar of wat het is. Ook zou het prettig zijn als de foto’s gerangschikt zouden zijn in een tijds periode… ik bedoel jaren dertig, veertig enz… misschien dat jullie dit mogelijk kunnen maken!
Goede middag
Mijn bijna 92 jarige moeder vertelt mij zojuist dat ze in de oorlog heeft geholpen in een café tegenover de katholieke kerk, Kerkstraat 35 of 45 waar vrachtwagenchauffeurs in de vroege ochtend kwamen eten. Annie, Nel en Paula Boudoin werkten daar ook, dochters van de eigenaar. Theo was een zoon, en er was een zoon jong overleden. De pastoor kwam uit de kerk recht overgestoken, de burgemeester was er dan ook vaak en dan ging de deur op de knip en werd er geborreld. Vader en moeder Boudoin gingen af en toe naar België om sigaretten te smokkelen. Aldus mijn moeder. Ik heb op google gekeken en op uw site, maar zie geen café daar en ook geen katholieke kerk. Kan het verhaal toch kloppen, zijn kerk en café weg of is mijn moeder in de war? Dat laatste is minder waarschijnlijk maar het is 75 jaar geleden en zij was nog een jong meisje.
Als het klopt vind ik het wel leuk als er iets meer over bekend zou zijn. Ik zie wel een G. Boudoin in Heerde wonen.
Mijn moeder van 94 (Anneke Rorije) vertelt mij zojuist het volgende. Er was maar 1 katholieke familie in Heerde (Familie Schouten) en zeker geen katholieke kerk of pastoor. Er was wel een cafe bij de hervormde kerk (cafe Van Neck). De familie Boudoin is haar niet bekend.
Er zullen vast wel meer katholiekefamilies geweest zijn in Heerde… (ik ken er zwz al een paar…), maar goed een katholieke kerk is er dus niet… er zijn meerdere kerken, maar u bedoeld vast de kerk in het centrum, daarnaast is cafe van Neck (tegenwoordig de Rooster).
BIj de HHV is ook niets bekend van uw vraag. Zoals er is geschreven is er geen katholieke kerk in Heerde, het enige wat mogelijk is het de Hervormde Kerk het cafe staat ernaast.
Ls,
Bij de families mis ik de familie Brinkhuis die gewoond hebben in Heerde, Vessem eo.
De familie is oa. verwant aan de families Bijsterbosch, Boeve, etc.
Dag Cor en Wil,
Dan is naar deze familie nog geen genealogisch onder zoek gedaan. Misschien een mooie start om dit te gaan onderzoeken. We zullen het graag in ons archief opnemen.
Ik heb via de Site al meerdere interessante publicaties over historisch Heerde kunnen vinden, dank daarvoor aan de samenstellers.
Ik gebruik het gastenboek ook maar even om e.v.t. “zoekgenoten” te benaderen. Mijn familie van vaderskant kwam zo’n 5 generaties terug uit Heerde. Deze van Puttens komen in diverse bronnen in de 17e, 18e en 19e eeuw met naam en toenaam voor. Zijn dan ook zo ongeveer met iedere Heerdense familie verwant (van Ark, Bijsterbosch etc.) mijn vader werd overigens in Ermelo geboren, ik zelf woon inmiddels in Haarlem. In de loop van de 19e eeuw verdwijnt de familie (in mannelijke lijn) blijkbaar uit Heerde. Tussen de onderzochte familienamen van de werkgroep genealogie vind ik dan ook geen van Putten. zijn er mogelijk toch mensen in Heerde, die in deze familie geïnteresseerd zijn? Of wie weet heb ik een (hele) verre naamgenoot over het hoofd gezien.
voorbaat dank voor reacties,
Herman van Putten (hermanvanputten@gmail.com)
Ik ben op zoek naar ene Wim (of Willem) Tellegen, die begin jaren 50 (1953) werkte en woonde in Heerde. Rond die tijd moet hij tussen de 23 en 32 jaar oud ongeveer zijn geweest. Ik heb begrepen dat hij destijds werkte bij mensen in huis (of een pension?), die ook paarden e.d. hadden (een soort “bedrijfsleider”). Man deze huizes verbleef regelmatig in het buitenland toentertijd. Weet iemand meer? Ik hoop van harte dat iemand mij op weg kan helpen.
Ik hoop dat het goed is dat ik het gastenboek gebruik voor deze vraag.
Helaas geen reactie ontvangen op dit bericht.. Ik ben sowieso benieuwd naar de historie van Heerde, mijn familie komt daar vandaan. Het betreft de familie Bolhaar, mijn overgrootvader woonde bij de Bonenburg met zijn gezin en werkte voor de familie daar (garage).
Dag Wieke, Heb je foto’s van de familie Bolhaar. Waarschijnlijk zijn deze wel te vinden in het archief van de HHV.
Misschien een idee om dit bericht ook op facebook Heerder Historische Vereniging te plaatsen
Beste Henk O, ik heb geen Facebook (bewust niet, om persoonlijke redenen), maar heb de indruk dat deze website door het Facebook gebruik, ook van jullie zijde deze website een beetje doet doodbloeden…
Ja, ik heb Anton en Gerard gekend. Een van hen is naar Zuid-Afrika geemigreerd en de andere had de Ford dealer in Epe. Hun vader genoot s’ Zaterdags /s Zondags nogal eens van een stevige alcoholische versnapering. Met een paar jongens hadden we de druivenkassen van Mw. Altena ontdekt. Wij hielden dan de ramen die de kassen bedekten, omhoog en dan “leenden” wij enkele trossen. De familie was Rooms Katholiek en ging in Epe naar de kerk.
Ik heb genoten van de oude foto´s. Mijn voorouders komen nl. uit Heerde en omgeving,
(families Horst en Draaijer ) en het is ontzettend leuk om zo een indruk te krijgen van hoe het er vroeger moet hebben uit gezien en waar zij misschien wel hebben rond gewandeld en geploeterd.
Wij komen graag een aantal keren per jaar bij onze bovenburen. Altijd een gastvrij onthaal en leuke deskundige begeleiding bij onze uitzending. Dit zal op zaterdag 19 juli niet anders zijn. Dan komen wij tussen 11 en 12 uur kijken naar “Heerde Borduurdorp” met de uitleg van Afke Wullink. Daar gaan onze luisteraars van genieten.
leuke pagina krijg een beeld hoe en waar(Veessen) mijn voor ouders(fam clee/klee) hebben gewoont, ben benieuwt waar jm van lansveld staat kan het niet vinden, misschien iemand het weet.
Vandaag genoten van de prachtige werkstukken van Willy van de Beek.
En wat een hartelijke ontvangst door de vrijwilligers met een kopje thee en kerstkransje.
Erg mooi dat dit kan in Villa Jacoba!
Terechte correctie van W Noordman:
Het verkeersongeval in de S-bocht is wel degelijk in verscheidene publicaties onderzocht, maar ik heb aangegeven dat er in het gevechtsverslag van die dagen geen melding van wordt gemaakt.
Zoals het nu staat geschreven, zouden we de vele onderzoekers en publicisten van de HHV tekort doen.
Wij zijn geboren aan de Kasteelweg 1? Een soort van oud boerderijtje dat van Nakke {de kolenboer}was met wat schuren erbij. t/o ons was Hulzebos winkel/bakkerij. Daar weer t/o grote wat iets dieper liggende boerderij waar ik altijd een vrouw zag met knipmuts op. Verder zo rondgaande een rijtje nieuwbouwhuisjes waar de familie Sellis woonde t/o fam: Brummel. Ook een fam: uit dat rijtje nieuwbouw
weet ik dat naar Canada gingen emigreren. Dat is mijn herinnering. Graag zou ik daar van dat oude boerderijtje en {het plekje} een foto willen zien!> Wie oh wie heeft misschien wat van een foto o.i.d. en omgeving?. m.v.g. Tonia Koopman {Annie}.
We hebben bij HHV een grote verzameling van foto’s , daar kun je op donderdag morgen al eens navraag komen doen, dan zijn de foto specialisten wel aanwezig.
wie weet waar de de Pijpers hofstede staat waarschijnlijk in de omgeving hoorn
Pieperij(e) ten noorden de piperie
Al vast hartelijk dank
Dag Ruud,
Ik ben voor je aan het zoeken geweest, maar naast de vermelding in het boek van Dirk Otten geen locatie kunnen vinden. Zie de veldnamen in Heerde op blz 116, de vermeldingen in de oude archieven van de Pijperij/Pieperije inderdaad in Hoorn.
Nu heb ik altijd nog de wens om alle boerderijen en landhuizen in Heerde te kunnen lokaliseren, dus dit zal er eentje worden. Misschien kun je aan de hand van de wel bekende locaties van een boerderij , de ligging localiseren. De oude ambtenaren gingen immers van boerderij naar boerderij en tekenden dan ea op voor de belastingen bijvoorbeeld, zo kun je een aanwijzing vinden waar je moet zijn.
Mocht je meer willen weten kun je me via HHV mailen. Ben wel benieuwd wat je al verder weet.
Hallo, ik ben bezig met de stamboom Rorije, nu vind ik veel Rorije’s die in het buurtschap Aschendorp geboren zijn. Waar ligt dat buurtschap, kom het op oude kaarten niet tegen tot nu toe??
we hebben een complete genealogie van familie Rorije beschikbaar inclusief achtergrond. Assendorp ligt ten oosten van Heerde. De boerderij de Rorije ligt aan de Broekstraat Heerde.
As(s)chendorp (Heerde) – wie weet wat en waar dit is/lag ?
Bij genealogisch onderzoek zijn er mensen te vinden die geboren, gedoopt of gehuwd zijn in deze plaats – zie bijv. de zoekresultaten bij Google.
Deze website geeft geen zoekresultaat; Wikipedia Heerde niet, Google Maps niet (ook niet door bij sterke vergroting over de kaart te ‘scannen’), visitheerde.com onder de kop Geschiedenis niet, zelfs het Aardrijkskundig Woordenboek der Nederlanden (van der AA, 1844) levert geen resultaat (niet bij Heerde, en niet bij As(s)ch…). Dat de wijk Assendorp bij Zwolle bedoeld is lijkt onwaarschijnlijk.
Wie weet meer?
Je hebt de Assendorperstraat in Heerde deze komt uit op de Kanaaldijk (zie google maps)
Assendorp is inderdaad een klein buurschap in de polder van Heerde. De Assendorperstraat loopt erdoor. In het boek van Dirk Otten over de Heerder Veldnamen wordt beschreven dat Assen afkomstig is van esen een boomsoort dat het goed doet in natte gebieden. Op de kadasterkaart van 1832 wordt Assendorp al vermeld. Maar het is veel ouder qua benaming.
L.S.
Ik ben op zoek naar nakomelingen van 2. Lubbertus Rakhorst, geb. 21 jul 1859 in Heerde, ovl. 10 sep 1933 in Heerde.
Hij woonde van 1896 tot ongeveer 1915 in Vriezenveen en was daar huisarts. Hij woonde van 1902 tot ongeveer 1915 in het huis dat ik momenteel bewoon. Ik ben erg benieuwd of er nog gegevens, foto’s e.d. in het bezit zijn van de familie.
Kunt u mij verder helpen?
Alvast bedankt en met vriendelijke groet,
Bert
Ik ben in het bezit van een foto uit waarschijnlijk 1931 van klas 5 van een lagere school uit Heerde. Mijn schoonmoeder – Aaltje Johanna Dekker (Annie, 1920-2021) staat op deze foto. Mijn schoonmoeder woonde als meisje aan de Marktstraat en is getrouwd met Willem de Groot (een broer van Johan de Groot, een van de oprichters van Heerde Historisch). Ik heb een scan gemaakt van de foto, die ik graag naar U opstuur via email. Ook kunt U de originele foto krijgen voor het archief.
Ik hoor graag van U.
Groeten en fijne feestdagen.
Hans van der Veer
Hallo, Bij het opruimen vonden wij een exemplaar van: JUBILEUM-UITGAVE 12 1/2 jaar Veluwsch-Dichter-Zanger Liedjes uit het boerenleven. JAN VAN RIEMSDIJK.
Met pen erop geschreven: 1931. Het is in slechte staat, kennelijk veel gebruikt. 100 blz.
Kent u het? Hebt u het in uw collectie of wilt u het van mij hebben? We horen het graag.
Dag Laurens,
Het toeval wil dat onze archivaris het boekje kwijt is. Dus we willen heel graag het boekje weer toevoegen aan ons archief.
Kunnen we daar contact over hebben.
Met hartelijke groet,
Henk Osinga
PR HHV pr@heerderhistorischevereniging.nl gsm 0654702602
Ik ben voor iemand die (militaire) ansichtkaart verzameld (en graag het verhaal daarachter wil weten) de herkomst van één van de kaarten aan het onderzoeken.
Maar bij deze heb ik wat meer hulp bij nodig omdat er weinig gegevens op staan. De kaart is verstuurd door vermoedelijk een militair vanuit Wijk bij Duurstede in 1940. De geadresseerde is: Mej. H Beekman (vermoedelijk Henni) p/a W. Beekman, Zwolseweg B92, Heerde. Wie kan mij iets op weg helpen over deze personen (achternaam is vrij algemeen) of kan mij iets vertellen over het adres net vreemde huisnummer zodat ik daarmee mijn zoektocht voort kan zetten.
hallo D. Strijbos,
wat het huidige huisnummer betreft van het vroegere huisadres aan de Zwolseweg B92
raad ik jou aan Gerrit Kouwenhoven van het streekarchief Epe te benaderen
groet
Kees van Boven inwoner van Heerde
Dik D.
Hallo D. Strijbos
Een Henni Beekman verblijft in verzorgingshuis Brinkhoven te Heerde.
Vermoedelijk een dochter van W. Beekman Zwolseweg b92.
Misschien een spoor in de zoektocht.
Vr. gr. Dik D.
Hallo, kan het adres op die kaart niet Zwolseweg 69 zijn? daar woonde ook W. Beekman, en die had een dochter die Hennie heette. staat er een afzender op?
Groet,
Brigitte
PS mijn opa Nijboer woonde toen hij weduwnaar werd bij zijn schoonzoon in die Heten Berend van de Beld
Ik zoek informatie of foto’s van mijn overgrootvader Evert willem Nijboer, hij is gestorven in 1982. Woonde bij zijn dochter en schoonzoon in Heerde aan de Zwolseweg 92. Hij werkte onder meer in de steen fabriek, zijn daar ook nog archieven van?? Ik wil zo graag een foto van mijn favoriete opa en zijn hondje Trixie
Ik weet dit nog heel goed want ik woonde aan de andere kant van de Zwolseweg nummer 73 ik ben de jongste zoon van Jan en Dina Kommer.
Ik weet het nog goed dat hondje Trixie ik zie hem nog zo lopen.
Ik heb nog veel foto,s van mijn ouders en van de buurt daar zal even kijken wat hier bij zit.
Gerrit Kommer
0650634463
Hallo,
Hebben jullie ook toevallig nog oude foto’s van de stationsweg 13 in wapenveld. Bij het verhuizen zijn door lekkage een aantal dingen verloren gegaan.
Ik hoor het graag
Beste lezers,
Omdat ik mijn jeugd in Heerde heb doorgebracht in de jaren 50 leek het mij leuk om dat gedeelte uit mijn biografie dat aan deze periode is gewijd met jullie te delen.
Lijkt mij leuk als er reacties komen op mijn verhaal!
Ik hoop overigens nog steeds dat er ooit nog een keer een reùnie komt van de voormalige Openbare Lagere School aan de Stationsstraat-Brinkweg.
In november 1953 verhuisden we naar Heerde. Vader werd daar benoemd als directeur (6e klas) van het postkantoor aldaar. Een hele overgang van de stad Den Haag naar een dorp op de Noord-Veluwe. Aangezien bijna niemand over een auto beschikte in die tijd en wij dus ook niet gingen we met het hele gezin met de verhuiswagen mee. Als 6-jarige vond ik dat best spannend. Ik herinner me nog een kettingbotsing onderweg, gelukkig met geen gevolgen. Alleen moeder vloog met de kleine Toni (8 maanden oud!) tegen de voorruit.
Het was een hele overgang: van een portiekwoning in Den Haag naar een heel groot vrijstaand huis (ambtswoning) aan de Dorpstraat nr. 47 in Heerde.
Het vergde voor mij persoonlijk nog wel wat aanpassing: van de grote stad Den Haag naar een dorp op de Veluwe. In het begin werden we nogal eens gepest met “stadse mensen”. Dat gebeurde in die tijd nog. Nu niet meer voor te stellen.
We woonden in een kast van een huis aan de Dorpstraat 47 tevens het lokale PTT-kantoor. Het huis was onderkelderd en in die ruimte herinner ik me nog de planken met enorme hoeveelheden goudreinetten en weckflessen met snijbonen, peren etc. die mijn moeder inmaakte. Dat werd door veel mensen nog gedaan in die tijd.
Voor mijn gevoel waren de winters in die jaren vijftig nog streng met heel veel sneeuw. Er werden door (vooral de moeders) sledetochten op de “Renderklippen”(natuurgebied) georganiseerd met soms wel een sliert van zo’n 6-8 sleden achter elkaar, de kinderen erop.
De lagere school stond aan de Stationsstraat, vlak bij mijn huis want wij woonden in de dienstwoning van het voormalige postkantoor aan de Dorpsstraat nr.47. Tegenover bevond zich de villa “Welgelegen”. Van mijn klasgenoten herinner ik mij nog Dick Mondria, Jan Rorije, Ina van Engelenburg, Marjan v.d. Koot, Dientje Veldhuyzen, Roelof v.d. Beek. Van de leraren: meester Waanders, juffrouw Vis, meester v.d. Koot (hoofd v.d. school).
De spelletjes die we op het schoolplein deden bestond uit het in piramidevorm bouwen van een stapel knikkers die je vanaf een afstand moest zien te raken. Ik heb deze vorm van knikkeren later nooit meer terug gezien.
De strenge winter van 1954-1955 herinner ik mij goed vanwege het dichtvriezen van de IJssel. We gingen naar Veessen om te zien hoe auto’s over het ijs naar de overkant (Wijhe) reden!
’s Zomers waren we vaak te vinden op de “Oldenbelt” aan de Kerkdijk tussen Heerde en Veessen waar de familie Bisschof-Tulleken woonde: vader Karel (chronisch aan bed gekluisterd vanwege ms), moeder Jopie en dochter Josien. De “Oldenbelt” was een historische buitenplaats met een grote oprijlaan, grasveld omzoomd door hoge bomen en aangrenzend een boomkwekerij.
Oom Karel had vanwege zijn ziekte en daardoor de onmogelijkheid zichzelf voort te bewegen een invalidewagen. uiteraard ongemotoriseerd want dat was in de jaren 50 nog niet in zwang.
Met deze invalidewagen crossten we regelmatig over het landgoed en door de kwekerij. Ook bouwden we hutten in het bos. Zwerven door de boomkwekerij tot we aan de Wetering kwamen wat de grens was.
We konden ons daar heerlijk vermaken.
Vriendjes die ik in die tijd had waren Dick Mulder (zoon van de dokter), Joop Melisie (zoon van een “diender”, bijnaam `Melisie van de Polisie`), Dicky Mondria (zoon van de “kuper” aan het einde van de Langeslag) en Jan en Jaap Rorije (van de kapper aan de Bonenburgerlaan).
Ook kwam ik nogal eens bij Jaap Römer aan de Zwolseweg.
Televisie was er nog niet in die tijd. Alleen bij de lokale radiohandel (van Aarst aan de Bonenburgerlaan) hadden ze een t.v. waar je tegen betaling van 10 cent in de huiskamer belangrijke uitzendingen kon zien. Ik herinner mij een voetbalwedstrijd Nederland-Oostenrijk met als spelers Abe Lenstra (N)en Ernst Happel(O) ergens midden jaren 50.
Van de onderwijzers op de lagere school herinner ik me Meester Waanders (sloeg nog regelmatig met een lineaal op je vingers!), juffrouw Wezendorp, juffrouw Vis en hoofd van de school Meester v.d. Koot.
In 1960 kwam het voor elk kind belangrijke moment: het verlaten van de lagere school en dus het vertrouwde dorp met de omgeving. Ik was bestemd om een middelbare opleiding te volgen aan de Rijks Hogere Burger School aan de Turfmarkt in Zwolle. Ik ben slechts 1 jaar op deze school gebleven omdat mijn vader een aanstelling kreeg als postdirecteur in Zevenaar (kantoor 6e klas
Dick zie mijn website voor de stamboom Doornink
http://www.pietheres.nl
Hallo,
Mijn betovergrootvader ging in 1892 met het SS Rotterdam nr 2 naar America als emigrant. en werd opgevangen in de staat Montana stadje Bozeman door dominee Wormser.
In zijn dagboek wordt dominee Dennink of Deunink uit Heerde genoemd.
Weet u hier iets over?
Henk Buiteman
0487 842190
Op de website van de vrije evangelische gemeente (Kruiskerk) is de naam te vinden als Ds. Deuninck op diverse pagina’s. Er zit een zoekfunctie in de website. De meeste info staat hier:
http://www.vegkruiskerkheerde.nl/OUD/output_175jaar.php?id=138&hoofdgroep=99
Geboren in 1839 in Aardenburg.
Oorspronkelijk was deze voorganger opgeleid bij de theologische opleiding van de afgescheidenen in Kampen (gesticht door ds. Brummelkamp), maar daar zakte hij in 1874 voor zijn literair examen. Daarna zien we hem terug als evangelist in de kringen van ds. Witteveen en zijn Zendingskerk in Ermelo. Hij komt aan het werk in de Zeeuwse dorpen Bruinisse en Yerseke.
Bij zijn komst naar Heerde in 1884 weigert hij een handtekening te zetten onder de ‘drie formulieren van enigheid’. Dat was tot dan toe wel de gewoonte in afgescheiden-kringen. De gemeente accepteert deze weigering en neemt daarmee voorgoed afscheid van dat gebruik. In 1892 vertrekt ds. Deuninck naar Amerika. Over zijn functioneren is niet al teveel bekend. Wel schijnen er allerlei zaken rondom financiën gespeeld te hebben. Of dat zijn vertrek overzee gestimuleerd heeft…… wie zal het zeggen?
Google is (soms) your friend 🙂
Waar komt de naam Engelmanskamp( begraafplaats Heerde) vandaan?
Dag Gerrit,
Engelmanskamp is de naam die al voor 1900 voor dat gebied werd gebruikt.
in 1915 werd 67 ha bos en heide geveild tussen de Elburgsche zandweg en het rijwielpad naar landgoed De Dellen. J.A. Laan uit Wormerveer werd eigenaar en kocht het voor 10.100 gulden
Dus de naam bestaat al heel lang voor deze plek
Groet.
HHV
Bedankt voor de snelle toezending van het kwartaalblad ‘Heerde Historisch’ nr. 148
over de oude Emmaschool (1906-1978), de school die mij dierbaar is, vooral wat betreft de mensen, die er in de jaren 1965 t/m 1967 werkten. Ik vind ze terug op de foto’s.
Dank je wel, leuk om te horen
Dank je wel Henk . Had het nog niet gezien anders had ik eerder gereageerd .
Goedendag ,
Graag zou ik willen weten wanner de ruilmiddagen zijn van de plaatjes van het album Oud Heerde van Jumbo .
Bij voorbaat dank en groeten van Anneke Lentzen
WOENSDAG 4 Dec. en VRIJDAG 7 Dec. is het ruildag voor de JUMBO plaatjes. ’s middag van 13.00 tot 16.00 uur in de Spikke.
Dank je wel Henk . Had het nog niet gezien anders had ik eerder gereageerd .
Op het adres Veessen IJsseldijk 31 zit een gevelsteentje / eerste steentje met de tekst:
H.D. 1887 Weet iemand waar de initialen H en D voor staan?
De foto is eventueel te zien in de Gevelstenengroep op Facebook.
Dag Maikel, Ik denk je het snelste antwoord kunt vinden bij het Streekarchief in Epe. Archivaris Gerrit Kouwenhoven kan je vast verder helpen. Gerrit weet veel van de geschiedenis van Veessen.
Dank je Henk. Ik ga het proberen………
Dank je Henk, ik heb een mailtje naar Gerrit gestuurd!
Hendrik Dul (1853-1947) heeft het gekocht in 1887. Hij ligt samen met zijn vrouw Johanna Gelderman begraven in Veessen. Een van hun kinderen is mijn opa Jan Dul die daar waarschijnlijk is geboren en opgegroeid.
Goedemorgen,
Een mooie website, maar hebt u ook een e-mailadres? Ik heb nl een oud kwartetspel over beroepen gevonden, uitgegeven door De Klok. Ik heb er een foto van gemaakt, maar kan die niet aan u toesturen. Hebt u interesse, dan verneem ik dat graag.
Met vriendelijke groet,
Ton Stege, oud-inwoner van Heerde
In het menu vindt u de optie Contact. Als op Contact klikt vindt u daar de diverse contactmogelijkheden, waaronder e-mailadressen. Eventueel klikt u 2 maal op Contact wanneer u niet meteen de gewenste informatie ziet.
Goedemorgen,
Een kleine twee jaar geleden hebben mijn man en ik het rietgedekte boerderijtje gekocht dat aan de Werverdijk in Wapenveld staat schuin tegenover het oude gemaal. Heel graag zou ik over de geschiedenis van dit boerderijtje leren en/of oude foto’s zien. Kan iemand mij hiermee helpen of vertellen waar ik deze informatie kan vinden?
Met vriendelijke dank, Marijke Prinsen Gras
Dag Marijke, Ik zal het doorgeven aan de vrijwilligers van de HHV. Je hoort zsm van ons.
Wat is het huisnummer van de Werverdijk en weten jullie wie de bewoners waren.
Werkgroep Genealogie aanvulling.
Er is inmiddels ook een genealogie beschikbaar van de families Haze/Haas.
En Piet Vergeer verhuisde naar Dalfsen en is daar ook overleden.
Hallo Jan zie mijn site voor de genealogie Haas/Haze. http://www.pietheres.nl
Mijn naam is Jurrie Mondria en ben vandaag ook lid van de vereniging geworden.
Ik ben geboren aan het Langeslag 39 op 14 november 1939
In 1965 ben ik getrouwd en in Zwolle gaan wonen.
Mijn vader had als beroep kuiper.
Na de MULO in Epe ben ik in 1956 als loketambtenaar bij de PTT gaan werken.
In 1975 ben ik vakbondsbestuurder bij de ABVAKABO FNV geworden tot aan mijn VUT in 2000.
Dag Jurre,
Van harte welkom bij de Heerder Historische Vereniging.
Zoals je weet ben je welkom in Villa Jacoba voor alle vragen over de geschiedenis van de gemeente Heerde.
Op donderdag morgen zijn de meeste vrijwilligers aanwezig zodat je ze ook persoonlijk kunt spreken.
Met hartelijke groet.
Hallo Jurrie. Graag wil ik even reageren op je mededeling in Gastenboek. Mijn naam is Ad Voskamp. Ik woon sinds 2006 na mijn pensionering in Kleef samen met mijn vrouw; onze kinderen wonen in Groesbeek en Arnhem.
Waarom ik reageer? Ik ben de kleinzoon van Grada en Roelof Dalhuisen (voor zover ik me herinneren kan moesten jij en je zus Jannie daar oom en tante tegen zeggen), die destijds op de Schotkampseweg woonden. Ik heb vroeger zo mogelijk elke vakantie daar gevierd en denk hieraan nog altijd met onnoemelijk veel plezier aan terug. Mijn opa Roelof is al jong in 1952 overleden; ik was toen 9 jaar oud. Later is mijn oma verhuisd naar een bejaardenwoning in Heerde en vlak voor haar overlijden in 1980 naar een bejaardenhuis in Duiven, waar wij toen ook woonden.
Ik benieuwd, hoe jouw leven en dat van de andere leden van het gezin, waarin je opgegroeid bent verder is verlopen. Mij is alleen ter ore gekomen, dat je moeder (voor mij tante Dien) destijds is overleden. Misschien hoor ik nog een keer wat van je.
Hartelijke groeten van Ad Voskamp
Zie mijn site voor de genealogie Mondria. http://www.pietheres.nl
Hallo Jurrie, een vraagje… nog familie van Mondria die in de stationsstraat een verfwinkel hadden? ze hadden iig een zoon die Jur of Jurr genoemd werd!
Kent u een zekere J. Mondria (waarschijnlijk Jan) die kunstschilder was?
Ik heb in de jaren 50 in de klas gezeten met “Dickie” Mondria ook van de Langeslag. We zaten op de OLS aan de Brinklaan . Is Dick familie van u?
Mijn vader, Dieks Visser, ( Dieks de Bode ) was in de dertiger jaren van 1900 dirigent van de Mondorgelvereniging “Harpe Davids” te Wapenveld. In 1938 (?) is deze mondorgelclub met een bus naar schiphol geweest. Heeft iemand foto’s van deze reis ?
Ik doe onderzoek naar een vermeende V1 baan op de Filipse berg.
Heeft iemand echte aanwijzingen dat die daar ook gelegen heeft.
Er is in 1944 wel een groot bosgebied gekapt, maar dat is bijna 30 maal groter als wat nodig is voor een V1 baan!
Waarom het gebied gekapt is, kan ik ook niet achterhalen!
Ik heb inmiddels vastgestel dat er op de Flipseberg, nooit het gebied gekapt is voor de aanleg van een V1 baan, de houtkap is al eind 1940 begonnen en heeft geduurd tot in 1941.
Dit ging om de stammetjes van de Dennenbomen, deze zijn gebruikt om tank onderkomens te bouwen op de Wezesche heide.
Hallo,
Mijn oma kwam uit Heerde. Haar naam is Geertruida Jacoba de Graaf. Ze is geboren in 1914. Dochter van Jacob de Graaf en Berendina Berends. Jacob de Graaf is overleden in 1923. Uit de verhalen heb ik begrepen dat haar moeder Berendina werkte in een slagerij aan de spoorstraat in Heerde. Zou iemand mij daar informatie over kunnen geven?
Alvast bedankt.
Met vriendelijke groet,
Colette Schipper
Hoogstwaarschijnlijk zul je bedoelen Stationsstraat (spoorstraat bestaat niet in Heerde)
De enigste slager die in de stationsstraat was, was van Brussel, waar nu restaurant de Spikke is.
Dag Colette
Om te beginnen er is en was geen Spoorstraat in Heerde maar misschien bedoelt ze de Stationsstraat daar was rond 1920 de slagerij van Vergeer maar of zij daar gewerkt heeft weet ik niet en zou ook niet weten aan wie je dat kunt vragen zover ik weet leeft en woont er geen Vergeer meer in Heerde. Dus kunnen we je helaas niet verder helpen.
Wat doet Vergeer in het verhaal? Ok, er woonde een Piet Vergeer naast de Spikke… daar hebben ze later in de voortuin een 2 onder 1 kap neergezet!
Piet Vergeer werkte bij de spoorwegen en was in de oorlog helaas een NSBer… zijn vrouw (naam weet ik niet) is later verhuisd naar Dieren en inmiddels overleden!
Volgens mij hadden ze 1 zoon die Wim heete, hij werkte als fotograaf in het pand tussen de Hema en Chinees restaurant de pand… Jaren terug heeft hij zelfmoord gepleegd.
Harm Harmsen
Met het “fout” zijn van zoon Piet viel het wel mee…nooit een vlieg kwaad gedaan. Hij was getrouwd met Jo Kluwen. Ze werkte bij Crezee, een stoffen en modezaak vooraan d Oude Hoek. Later kwam Wouter Tol daar met een bank. Jo woonde aan de Langeslag bij haar moeder, mevrouw Kluwen. Die kwam oorspronkelijk uit Veessen meen ik me te herinneren. Het was oorspronkelijk een schippersfamilie. Opvallend was dat tegenover het pand van slager Vergeer de naar de straat gekeerde muur in bruine steen de letters KOEL CEL ingemetseld kreeg. Het pand stond tegenover de openbare school. Ik heb wat naar die letters `koel cel` zitten kijken, zo in de trant van`is het nou nog geen 4 uur`. Dan konden we naar huis. Ik hield niet zo erg van de school en behoorde dan ook niet tot de beste leerlingen…
Nogmaals zoals ik hierboven al aan gaf, ik kan me niet herinneren dat er een slager was met de naam Vergeer, wel v Brussel
Er was wel degelijk een slager Vergeer aan de stationsstraat waar nu de Spikke is .Na Vergeer kwam daar slager Brusse in die tijd woonde ik zelf ook aan de Stationsstraat mijn vader had daar een bakkerij.En na is daar een soort supermarktje gekomen van de fam.Langenberg die ook de diepvries cel had en die werd verhuurd aan allerlei winkelier maar ook particulieren.Ik moest daar iedere keer dingen van mijn vader ophalen en dan zag ik daar ook vaak wildezwijnen en reeen liggen
Piet Vergeer woonde schuin tegenover de Spikke, dat is juist. Piet zelf was geen NSB-er maar zijn vader had wel sympatieen in die richting. Nooit iets gehoord van kwalijke activiteiten. Hij is kort na de oorlog getrouwd met Jo Kluwen. Haar moeder woonde aan de LANGESLAG, tegenover Aaltje Post. Jo Kluwen was werkzaam bij Crezee, vooraan de Bonenburgerlaan. Later kwam Wouter tol daar met zijn bank. Ik heb allen persoonlijk gekend. Ik vind dat men voorzichtiger moet zijn met het op plakken van de kwalificatie NSB-er.
Halo Henk, ben ij nog familie van boekhandel Osinga?
m.v.g. Henk Harmsen
Fouje bedankt… ik bedoel Harm (werd even meegesleurd)
Dag Hendrikus,
Nee geen familie van Boekhandel Osinga in Heerde, wel van Boekhandel Osinga in Nunspeet
In mijn vorige mail is aangegeven dat ik graag een foto van Huize ‘Marialust’ uit Heerde ontvang.
Bij verder googelen op internet stuitte ik op ‘Landgoed Marialust’ bij Apeldoorn. Is mijn gevraagde en ‘Landgoed Marialust’ bij Apeldoorn een en dezelfde? Ik kan het mij niet voorstellen. Zo ja, dan duikt er een interessante geschiedenis op.
Graag hoor ik van U.
BvD
Vriendelijke groet
Gerrit plaggenmarsch
Dag Gerrit,
Graag even persoonlijk contact om e.e.a. kort te sluiten.
Mail naar: pr@heerderhistorischevereniging.nl
Hartelijke groet,
Henk Osinga
Onze schoonzoon draagt de fam. naam van Apeldoorn. Hij is een regelrechte afstammeling van Maas van Apeldoorn . Volgens de genealogie van Piet Heres was Maas van Apeldoorn was ca. 1780 eigenaar van ‘Marialust’ in Heerde. Is daar nog een goede foto van? Tevens vertelt genoemd document dat het huis het wapen droeg van de Deventer-tak van deze fam. Weet U ook of deze tak terug aan de Deventer-tak gelieerd was? Graag wil ik ook een foto van ‘Marialust’uit Heerde.
BvD
Vr.groet
Gerrit Plaggenmarsch
Hoi Barbara,
Leuk om te zien dat jij de stamboom van de van Daalens zover uitgezocht hebt. Ik vind een abonnement bij mymeritage te duur, maar ik ben wel wat meer te weten gekomen van mijn voorouders. Bedankt daarvoor!
Hoi Bart, ik zie toevallig je berichtje.
Ik ben wel nieuwsgierig van welke tak jij afstamt.
Misschien kunnen we contact hebben en gegevens uitwisselen.
Mijn mailadres: barbara.askamp@hotmail.nl
Tot horens, Barbara
Probeer eens familysearch.org dat kost niets, daar is heel wat te vinden, ze hebben miljoenen namen, heb er al veel gevonden.
Beste heemkundigen, Ooit doorsneed de Baronnenlijn uw dorp: de spoorweg Apeldoorn – Hattemerbroek. De spoorweg kruiste de Elburgerweg, ten zuiden van de zeepfabriek De Klok. Ter plaatse zou volgens sommige bronnen een wachter de spoorbomen hebben dichtgedraaid bij nadering van een trein. Daar zou ook een wachterswoning 10a hebben gestaan. Wie kan hierover nadere informatie geven?
Vanmiddag de quilt expositie bezocht,werd hartelijk ontvangen met een kopje thee.Geweldig!!!!
De gastvrijheid was opvallend.
Wat mij opviel was de mooie inrichting van de expositie,in kerstsfeer en prachtige details,de mooi wit gespoten koffers en de lijsten van steigerhout hadden een duidelijk toegevoegde waarde.
Kijk uit naar de volgende expositie.
Dank je wel voor de complimenten, fijn om zulke mooie reacties te krijgen.
Doordat ik begonnen ben met het uitzoeken van mijn stamboom, kwam ik er achter dat ik o.a. afstam van de familie Bijsterbosch/Dengerink uit Heerde. Zelf woon ik in het westen van Nederland en ben er nu achter dat de voorouders van mijn vaderskant uit Gelderland en Groningen komen.
Ik had hier een vraag over mijn voorouders uit Heerde en heb een mail gezonden. Gisterenavond kreeg ik een mail terug en blijken er foto’s te zijn van mijn betovergrootouders en mijn over-overgrootouders. Hoe bijzonder is dat ? Dit had ik niet kunnen bedenken toen ik begon met mijn stamboom.
Hartelijk bedankt, ik kom zeker eens langs met mijn vader.
Hallo Barbara,
Ik kreeg op my heritage een melding dat jij een bevestiging vraagt Ik ben geen betalend lid van deze club. Ik vind het te duur. Wel ben ik een kleinzoon van W.A. Askamp 1886 en een achter kleinzoon van W.A. Askamp ( 1863). Beide opa’s heb ik goed gekend. Ikzelf doe niet veel aan stamboom onderzoek maar mijn opa (1886) wel ik heb dan ook heel veel gegevens en foto’s van de Askampen. Leuk misschien om te weten dat Rinus Gerritse van de Golden Earring ook van de Askampen is. Groeten peter (peter@arboleeuw.nl)
Zie ook mijn site daar staat bij overige familienamen Dengerink en ook bijsterbosch bij.
De site is: http://www.pietheres.nl/
Dank je wel voor je reactie Piet, ik ga kijken. Fijne dag, Barbara
Ben ook verre familie van Bijsterbosch, uit Heerde, ze schijnen daar al te wonen in de 1600
Ben familie via Jacob Roelof Bijsterbos 1726-1801 gehuwd met Albertje Gerrits 1731-1773
En ook via Reintje Biijsterbos 1836-1910
Allemaal uit Heerde, grote families 7-11 kinderen
Volgens gegevens van onze stamboom zijn wij nu bij Marten van de Beek (Teunissen).Hij trouwde met Gergjen Tijmens 21-8-1768 en kregen 6 kinderen waarvan Tiemen Martens geboren 30-7-1774 onze lijn Westhof is. Tiemen kreeg een zoon Jan in 1800 en hij heeft de naam Westhof aangenomen.Nu zou ik graag willen weten of Marten ook in Heerde geboren is.Volgens doopboek Heerde komt hij daar niet in voor.
Dag Elly,
Alles is opgezocht door Arend Kamphuis in het archief van de HHV.
Marten van de Beek is in Heerde geboren.
We hebben een uittreksel van het geboorteboek.
Hij is geboren op 18 augustus 1734 in Heerde, door zijn moeder Aaltje Jacobs aangegeven, vader niet bekend.
We hebben ook een uittreksel uit het trouwboek , Marten is op 29 juli 1768 getrouwd in Heerde. Kopieën kan ik je sturen. Graag mail adres.
Bedankt voor het opzoeken van de gegevens.Graag zou ik de kopieen van u willen ontvangen. Mijn mailadres is: g.westenbrink4@upcmail.nl
Goede morgen,
Kan het zijn dat Aaltje Jacobs (moeder van Marten Teunis) een kind is van Teunis Jacobs en Gerberg Lubberts geboren 11-11-1708?
en was Aaltje getrouwd?
Groeten Elly
29-7-1768 is de ondertrouwdatum, ze zijn op 21-8-1768 getrouwd
Gerritje Tijmens stamt van de Bredenof(f) ’s af.
zie ook mijn site bij overige familienamen bij bredenhof
Leuk om weer eens even Heerde uit mijn tijd terug te zien. Ik ben in 1945 op de Elburgerweg 1 a geboren. Ik ben in 1963 naar Rotterdam verhuisd 1973 naar Oostkapelle Zeeland 1998 naar Brabant een aantal jaren tussen Nederland en Spanje gependeld en nu al weer 10 jaar in Spanje. Ik ken maar 1 persoon op deze site, denk ik maar herken op de fotos van Heerde alles. Mijn zus woont nog wel altijd in Heerde. Wie kent mij nog als Bertus Verhage? Of mijn doopnaam Jakobus Lambrecht Verhage.
Dag Bertus,
Arend Kamphuis is op zoek geweest in het archief van de HHV. hij kan je zelf niet herinneren maar wel hebben we een foto van je ouders gevonden.
Foto gemaakt rond de Bevrijdingsdag 1945 aan de Elburgerweg onder de ereboog. Vader en moeder staan daar met 2 dochters , foto zit in het archief van de HHV.
Hallo, prima website… jammer alleen dat bij de foto’s vaak niet vermeld staat waar of wat het is. Ook zou het prettig zijn als de foto’s gerangschikt zouden zijn in een tijds periode… ik bedoel jaren dertig, veertig enz… misschien dat jullie dit mogelijk kunnen maken!
m.v.g. K.Vroeger
Gaan we aan werken Kees
Ook ik zou dit aanpassen, foto`s meer gerangschikt!
Goede middag
Mijn bijna 92 jarige moeder vertelt mij zojuist dat ze in de oorlog heeft geholpen in een café tegenover de katholieke kerk, Kerkstraat 35 of 45 waar vrachtwagenchauffeurs in de vroege ochtend kwamen eten. Annie, Nel en Paula Boudoin werkten daar ook, dochters van de eigenaar. Theo was een zoon, en er was een zoon jong overleden. De pastoor kwam uit de kerk recht overgestoken, de burgemeester was er dan ook vaak en dan ging de deur op de knip en werd er geborreld. Vader en moeder Boudoin gingen af en toe naar België om sigaretten te smokkelen. Aldus mijn moeder. Ik heb op google gekeken en op uw site, maar zie geen café daar en ook geen katholieke kerk. Kan het verhaal toch kloppen, zijn kerk en café weg of is mijn moeder in de war? Dat laatste is minder waarschijnlijk maar het is 75 jaar geleden en zij was nog een jong meisje.
Als het klopt vind ik het wel leuk als er iets meer over bekend zou zijn. Ik zie wel een G. Boudoin in Heerde wonen.
Dag Marion,
Ik ga het uitzoeken, je hoort van ons
Mijn moeder van 94 (Anneke Rorije) vertelt mij zojuist het volgende. Er was maar 1 katholieke familie in Heerde (Familie Schouten) en zeker geen katholieke kerk of pastoor. Er was wel een cafe bij de hervormde kerk (cafe Van Neck). De familie Boudoin is haar niet bekend.
Er zullen vast wel meer katholiekefamilies geweest zijn in Heerde… (ik ken er zwz al een paar…), maar goed een katholieke kerk is er dus niet… er zijn meerdere kerken, maar u bedoeld vast de kerk in het centrum, daarnaast is cafe van Neck (tegenwoordig de Rooster).
Dag Marion,
BIj de HHV is ook niets bekend van uw vraag. Zoals er is geschreven is er geen katholieke kerk in Heerde, het enige wat mogelijk is het de Hervormde Kerk het cafe staat ernaast.
Ls,
Bij de families mis ik de familie Brinkhuis die gewoond hebben in Heerde, Vessem eo.
De familie is oa. verwant aan de families Bijsterbosch, Boeve, etc.
Dag Cor en Wil,
Dan is naar deze familie nog geen genealogisch onder zoek gedaan. Misschien een mooie start om dit te gaan onderzoeken. We zullen het graag in ons archief opnemen.
Ik heb via de Site al meerdere interessante publicaties over historisch Heerde kunnen vinden, dank daarvoor aan de samenstellers.
Ik gebruik het gastenboek ook maar even om e.v.t. “zoekgenoten” te benaderen. Mijn familie van vaderskant kwam zo’n 5 generaties terug uit Heerde. Deze van Puttens komen in diverse bronnen in de 17e, 18e en 19e eeuw met naam en toenaam voor. Zijn dan ook zo ongeveer met iedere Heerdense familie verwant (van Ark, Bijsterbosch etc.) mijn vader werd overigens in Ermelo geboren, ik zelf woon inmiddels in Haarlem. In de loop van de 19e eeuw verdwijnt de familie (in mannelijke lijn) blijkbaar uit Heerde. Tussen de onderzochte familienamen van de werkgroep genealogie vind ik dan ook geen van Putten. zijn er mogelijk toch mensen in Heerde, die in deze familie geïnteresseerd zijn? Of wie weet heb ik een (hele) verre naamgenoot over het hoofd gezien.
voorbaat dank voor reacties,
Herman van Putten (hermanvanputten@gmail.com)
Hallo allemaal,
Ik ben op zoek naar ene Wim (of Willem) Tellegen, die begin jaren 50 (1953) werkte en woonde in Heerde. Rond die tijd moet hij tussen de 23 en 32 jaar oud ongeveer zijn geweest. Ik heb begrepen dat hij destijds werkte bij mensen in huis (of een pension?), die ook paarden e.d. hadden (een soort “bedrijfsleider”). Man deze huizes verbleef regelmatig in het buitenland toentertijd. Weet iemand meer? Ik hoop van harte dat iemand mij op weg kan helpen.
Ik hoop dat het goed is dat ik het gastenboek gebruik voor deze vraag.
Met vriendelijke groet,
Wieke Pijl
Helaas geen reactie ontvangen op dit bericht.. Ik ben sowieso benieuwd naar de historie van Heerde, mijn familie komt daar vandaan. Het betreft de familie Bolhaar, mijn overgrootvader woonde bij de Bonenburg met zijn gezin en werkte voor de familie daar (garage).
Wellicht weten mensen hier meer over?
Dag Wieke, Heb je foto’s van de familie Bolhaar. Waarschijnlijk zijn deze wel te vinden in het archief van de HHV.
Misschien een idee om dit bericht ook op facebook Heerder Historische Vereniging te plaatsen
Beste Henk O, ik heb geen Facebook (bewust niet, om persoonlijke redenen), maar heb de indruk dat deze website door het Facebook gebruik, ook van jullie zijde deze website een beetje doet doodbloeden…
Ja, ik heb Anton en Gerard gekend. Een van hen is naar Zuid-Afrika geemigreerd en de andere had de Ford dealer in Epe. Hun vader genoot s’ Zaterdags /s Zondags nogal eens van een stevige alcoholische versnapering. Met een paar jongens hadden we de druivenkassen van Mw. Altena ontdekt. Wij hielden dan de ramen die de kassen bedekten, omhoog en dan “leenden” wij enkele trossen. De familie was Rooms Katholiek en ging in Epe naar de kerk.
Hallo, Ik zie dit bericht nu toevallig. Dit is familie van mij, familie Marsman. Gerard is inmiddels overleden, maar Anton woont nog in Epe!
Ik heb genoten van de oude foto´s. Mijn voorouders komen nl. uit Heerde en omgeving,
(families Horst en Draaijer ) en het is ontzettend leuk om zo een indruk te krijgen van hoe het er vroeger moet hebben uit gezien en waar zij misschien wel hebben rond gewandeld en geploeterd.
vriendelijke groet
Henny Boontjes ( Hoorn nh )
In het gastenboek gelezen dat Hennie Boontjes ook historisch Heerde heeft gevonden.
groeten Jenny Bijsterbosch Tellegen
Ben jij Jenny Bijsterbosch de zus van toen mijn vriendje Evert?
Nee want ik heb 1 zus, sorry. Succes met het zoeken.
Wij komen graag een aantal keren per jaar bij onze bovenburen. Altijd een gastvrij onthaal en leuke deskundige begeleiding bij onze uitzending. Dit zal op zaterdag 19 juli niet anders zijn. Dan komen wij tussen 11 en 12 uur kijken naar “Heerde Borduurdorp” met de uitleg van Afke Wullink. Daar gaan onze luisteraars van genieten.
Mensen bedankt voor jullie hulp!!
leuke pagina krijg een beeld hoe en waar(Veessen) mijn voor ouders(fam clee/klee) hebben gewoont, ben benieuwt waar jm van lansveld staat kan het niet vinden, misschien iemand het weet.
Vandaag genoten van de prachtige werkstukken van Willy van de Beek.
En wat een hartelijke ontvangst door de vrijwilligers met een kopje thee en kerstkransje.
Erg mooi dat dit kan in Villa Jacoba!
Wauw, erg mooie website! Toch altijd leuk een stuk geschiedenis.
Leon en Henk .
Ziet er heel goed uit mooi dit gasten boek.
En de twee tentoonstellingen goed in beeld.
Kan de HHV weer mooi mee verder.
Terechte correctie van W Noordman:
Het verkeersongeval in de S-bocht is wel degelijk in verscheidene publicaties onderzocht, maar ik heb aangegeven dat er in het gevechtsverslag van die dagen geen melding van wordt gemaakt.
Zoals het nu staat geschreven, zouden we de vele onderzoekers en publicisten van de HHV tekort doen.
Dank voor deze zinvolle reactie. Het stuk is er op aangepast.
een mooie historisch verantwoorde site. Ziet er goed uit.