Jan Kleintjes

 

Jan KleintjesVeelzijdig Kunstenaar

Jan Kleintjes met model in de tuin van Huize Kolthoorn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Door het Heerder Historisch Museum en het verzamelaars echtpaar Harry en Ria Kleintjens, is het plan opgepakt om een grote overzichtstentoonstelling en een speciale boek uitgave van Heerde Historisch te gaan maken.

Deze expositie is op 24 mei 2022 door Burgemeester Wiggers van Heerde geopend.   

24 mei 2022 is het 150 jaar geleden dat Jan Kleintjes (24-05-1872) werd geboren. (overleden 2 mei 1955). Nooit eerder is een grote overzichtsexpositie van dit schildersechtpaar georganiseerd.

In 1999 is er een boek, Tuin, thee en atelier van Jeroen Kapelle, verschenen over het schildersechtpaar Kleintjes maar de speciale uitgave van Heerde Historisch nr. 182 zal een overzicht geven van het leven en werk van de familie Kleintjes met daarbij in kleur de afbeeldingen van werken van Kleintjes. Dit complete project is door de vrijwilligers van het museum in samenwerking met het de heer en mevrouw Kleintjens gerealiseerd. Dat Kleintjes een bekende schilder was blijkt wel uit de aandacht die er nu al voor de schilder en de expositie is, van verschillende kanten zijn er schilderijen in bruikleen gegeven en zijn er al veel verhalen over het schilders echtpaar verteld. Er zullen rond de 80 schilderijen van Jan Kleintjes en zijn echtgenote Hedwig Kleintjes – van Osselen te zien zijn.

zelfportret Jan Kleintjes

 

Voor Heerde zijn het schildersechtpaar Kleintjes bekende en belangrijke inwoners geweest. Naast de aandacht die het echtpaar kreeg voor de kunst die door hun gemaakt werd was het voor Heerde ook de schilder die veel mensen en mooie plaatsen rondom Heerde heeft geschilderd. Jan Kleintjes schilderde veel landschappen en portretten terwijl Hedwig juist veel bloemen en stillevens schilderde. Op educatief gebied organiseerde de familie Kleintjes vaak concerten in Huize Kolthoorn maar ook in de zaal van Hotel Boeve. Jan Kleintjes was beschermheer van de plaatselijke fanfare, één van de vrienden van Kleintjes was Jan van Riemsdijk, de beroemde Heerder volkszanger. Beroemde zangers en zangeressen als Louis Davids, Fien de la Mar, Koos Speenhoff en Jean- Louis Pissuisse kwamen graag naar Heerde.

 

 

 

 

 

Slootje bij Kolthoorn
Hedwig Kleintjes – van Osselen — Bloemstilleven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het schilders echtpaar was naast kunstenaar rondom Heerde ook actief in de schildersgroep van Nunspeet, schilders als Chris ten Bruggen Kate, Jaap Hiddink, Arthur Briët waren de vriendengroep waar ze samen mee schilderden en gesprekken over kunst en cultuur voerden.  Met de uitgave van de speciale editie van Heerde Historisch en het inrichten van de expositie in het Heerder Museum Villa Jacoba wil de Heerder Historische Vereniging de belangstelling wekken van een breder publiek en een belevingservaring bieden van kunst en cultureel erfgoed in Heerde en de Veluwe. Het Heerder Historisch Museum zal naast deze activiteiten ook de expositie gebruiken om het bezoek aan het museum voor iedereen aantrekkelijk te maken door de verhalen over de kunst, cultuur en geschiedenis in de gemeente te promoten. Ook zal er in de zomer een uitgebreidere openstelling van het museum (incl. avonduren) zijn.  Het speciale dubbel nummer van Heerde Historisch zal een zo compleet mogelijke weerslag zijn van het leven en kunstenaarschap van het echtpaar Kleintjes en omgeving waarin zij zich bevonden. Naast persoonlijke verhalen zal Heerde Historisch veel beeldmateriaal en een typering geven van hun schilderwerk. De expositie is vanaf vrijdag 27 mei voor het publiek geopend. De openingstijden zijn op de website van de Heerder Historische Vereniging te vinden.

 

model – Coba Klomp
Gezicht op Vorchten -1945

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ter gelegenheid van de 150 jarige geboortedag van Jan Kleintjes is een speciale boekuitgave verschenen. Heerde Historisch nr. 182 .

Het boekje is te koop voor € 5,- in het Heerder Historisch Museum “Villa Jacoba” of via de website te bestellen.

Heerde Historisch nr. 182

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Over Jan Kleintjes is ook een speciale website gemaakt. 

http://jankleintjes.nl

 

De expositie en de speciale boekuitgave zijn mede mogelijk gemaakt door: