Exposities

 

 

AKZO

“De Verffabriek”

101 jaar verf maken in Wapenveld

 

Donderdag de 18e november is de expositie “De Verffabriek” 101 jaar verf maken in Wapenveld geopend. Geen grote opening met toespraken maar gewoon de deur open en bezoekers mogen met inachtneming van de geldende maatregelen de tentoonstelling bezoeken.  Verf maken in Wapenveld is al 101 jaar de gewoonste zaak van de wereld. In 1843 zijn de heren Jacobs in Zwolle en lakstokerij begonnen. Het is 1873 als de heren Klinkert en Co de fabriek overnemen. In 1920 start Hendrik Klinkert zijn eigen lakfabriek in Wapenveld.  Na eerst met de naam Klinkert te hebben gewerkt werd het in 1945 Smits en Co, in 1960 Sikkens – Smits en vanaf 1970 AKZO en later AkzoNobel. De expositie laat met veel foto’s en materialen zien hoe vanaf het begin tot 2021 verf is gemaakt, welke soorten verf en lak zijn geproduceerd en natuurlijk hoe een klein fabriekje is uitgegroeid tot deze fabriek. In 2021 is het een fabriek die jaarlijks 650.000 liter verf produceert.

Tijdens de expositie zal ook het boek “De Verffabriek” te koop zijn, het boek is ter gelegenheid van het 100 jarig bestaan geproduceerd en aan alle werknemers en oud-werknemers cadeau gedaan.

 


Bezoekadres: Villa Jacoba Dorpsstaat 55 te Heerde.  De Villa is op dinsdag van 10-12, op donderdag van 10-12 uur, op vrijdag van 14 uur tot 16 uur en zaterdag van 14-16 geopend. 

We hopen u allen in Villa Jacoba te mogen begroeten; de tentoonstelling is gratis te bezoeken. 


Expositie Albert van Ommen

OVERZICHTSTENTOONSTELLING  2021 –  2022

met werken van
Albert van Ommen

In de voorkamer en de expositie ruimte zullen tijdens de expositie “De Verffabriek” ook een aantal schilderijen van Albert (Ab) van Ommen te zien zijn. Albert van Ommen woont in Wapenveld.

Na zijn werkzame leven bij AkzoNobel is hij nu bijna dagelijks in zijn atelier te vinden. Hij schildert al z’n hele leven maar na zijn pensioen zeer regelmatig (soms dagelijks)

Er wordt in diverse stijlen geschilderd naar gelang de vraag en het onderwerp van figuratief tot impressionistisch / abstract met felle kleuren. Albert heeft een afgeronde opleiding schilderen gevolgd aan de Vrije Academie voor Beeldende Kunsten te Nunspeet, en schildert zowel voor zichzelf als in opdracht. Er zijn regelmatig exposities op verschillende locaties.

In opdracht van AkzoNobel heeft Albert een schilderij van de fabriek gemaakt, dit schilderij is bij de opening door wethouder Wolbert Meijer en plaatsvervangend manager Joost Scheepers onthuld.

Schilderij van AkzoNobel

 

 

 

Bij interesse in schilderijen en of opdrachten neem contact op. Dit kan via de website www.albertvanommen.nl

De expositie is geopend van 18 november 2021 tot 23 april 2022


“IJsselkunst” in de  Villa 

Komende periode is er boven in 2 kamers de expositie “IJsselkunst” te zien.

Een tijdje geleden plaatste Erica Hottinga van Visit Heerde een oproep omdat ze op zoek was naar IJsselkunst. Ik was verrast door de reacties was haar reactie, het aanbod en de verscheidenheid! Het is mooi om te zien hoe mensen zich laten inspireren door de IJssel en de IJsselvallei. In alle plaatsen van de gemeente Heerde is dan ook iets te zien en te bezoeken dat met de IJssel te maken heeft!

Bij de pont van Veessen is een grote foto collectie op info borden te zien, in Villa Jacoba een schilderijen overzicht  van de IJssel.

Dit alles is samengevat in een IJsselkunst folder die is af te halen is in de Wereldwinkel, waar één van onze Toeristen Informatie Punten gevestigd is.

Vanaf 18 juni kan je IJsselkunst zien in Heerde, Veessen, Vorchten en Wapenveld. Kunstenaars en musea openen hun deuren en ook kan je kunst bezoeken in de buitenlucht! De hele zomer kan je de IJsselvallei op een bijzondere manier beleven. Haal de folder met alle IJsselkunstlocaties bij onze Toeristen Info Punten. We heten je van harte welkom aan de IJssel!

 

 

Onze Toeristen Info Punten bevinden zich in Wereldwinkel, Bonenburgerlaan 6, Heerde, Koek en Ei, IJsseldijk 67, Veessen en Boekwinkel Shalom, Klapperdijk 36B Wapenveld.

De Expositie in Villa Jacoba bestaat uit een prachtige selectie schilderijen van de IJssel en de IJssel delta. Schilderijen van o.a. Jan Langevoord en Jan Kleintjes maar ook Diet de Ridder en P. Visser. Mooi om te zien en geeft een bijzonder gevarieerd beeld van de IJssel in onze gemeente Heerde.