De erfgoedvrijwilliger.

Op de Hoornse Enk

Archeologie:  een hobby als erfgoedvrijwilliger.

Mijn naam is Dirk Haasjes.

Na 40 jaar gewerkt te hebben bij de overheid heb ik aansluiting gevonden bij de Heerder Historische Vereniging als erfgoedvrijwilliger. Daar houd ik me bezig met alles wat met bodemvondsten te maken heeft. Archeologische bedrijven die onderzoek doen op locaties in de gemeente Heerde kunnen bij de HHV terecht voor informatie. Vaak geeft dat dan wederzijds inzicht in de historie van het zogenaamde plangebied. Als er graafwerk wordt verricht kan een erfgoedvrijwilliger helpen bij het aanleggen van het onderzoeksvlak, het couperen van sporen, het verzamelen van vondstmaterialen zoals scherven en artefacten. Maar ook fungeren als contact persoon tussen de verschillende organisaties. Een ander aspect is de archeologische begeleiding, bijvoorbeeld als er een kleinere verstoring plaats vindt van de bodem.  Best wel veel om alleen te doen, maar het is leuk om te doen en een mooie invulling van mijn vrije tijd. Ook de nieuwe contacten binnen de vereniging en daarbuiten geven veel energie en voldoening. Momenteel zijn we bij HHV bezig om te kijken hoe we de archeologie een betere plaats kunnen geven op de website. Daarvoor zijn nu aparte webpagina’s gemaakt. Zoals de archeologische jaaroverzichten, de rubriek vondst van de maand en de archeologische nieuwtjes. Genoeg om u als lezer te informeren wat er allemaal speelt op archeologisch vlak in de gemeente. U zult vast verrast zijn, dat ben ik namelijk ook nog steeds :).  Mocht u ook geïnteresseerd zijn om mee te helpen, neemt u dan contact op met de HHV of rechtstreeks met mij. Dan kunnen we de mogelijkheden doorspreken.

U kunt mij bereiken via email : info@heerderhistorischevereniging.nl of rechtstreeks email: dhaasjes@hotmail.com